Desi nu este inca sezonul pepenilor, ar trebui sa stii ca pepenele rosu reduce hipertensiunea arteriala la persoanele obeze si scade riscul de atac de cord, potrivit unui nou studiu. Studiul publicat in American Journal of Hypertension ne dezvaluie ca pepenele rosu este benefic pentru sanatatea inimii si reduce riscul de probleme cardiace chiar si atunci cand temperatura de afara este scazuta.
Se pare ca, dupa ce o persoana consuma pepene, presiunea de pe inima si aorta scade. Oamenii de stiinta au observat 13 femei si barbati obezi care sufereau de hipertensiune arteriala pe o perioada de 12 saptamani. Mainile participantilor au fost inmuiate in apa rece pentru a stimula conditiile de vreme rece, in timp ce expertii au masurat tensiunea arteriala. Apoi, in fiecare zi, jumatate dintre voluntari a primit extracte de pepene – 4 gr din aminoacidul L-citrulline si 2 gr de L-arginine. La sfarsitul studiului, s-a putut observa ca extractele din pepene scadeau hipertensiunea arteriala, precum si stresul cardiac.
Text: Ruxandra Raica