Peelingurile chimice fac parte din categoria procedurilor de resurfacing tegumentar si se utilizeaza in tratamentul semnelor cutanate de imbatranire, dermatozelor inflamatorii, petelor pigmentare și cicatricilor superficiale. Despre tehnica acestei procesurii, despre indicatiile si contraindicatiile ei si despre cate tipuri de peeling se practica, ne-a vorbit doamna dr. Ruxandra Sinescu, medic primar in chirurgie plastica reconstructiva si estetica.
Tehnica
Tehnica presupune aplicarea pe suprafata pielii a unuia sau a mai multor agenti chimici ablativi, care provoaca distrugerea controlata partiala sau totala a epidermului si dermului, ducand la exfolierea ulterioara a acestor straturi, urmata de regenerarea si remodelarea lor. Medicii folosesc frecvent peelingurile chimice pentru o gama larga de afectiuni cutanate, incluzând acneea vulgara, keratozele actinice sau seboreice, melasma si cicatricile, precum si pentru intinerirea pielii fetei, gatului, trunchiului si mainilor.
Indicatii si contraindicatii
Indicatiile procedurii sunt multiple, cuprinzand afectiuni precum keratoza seboreica, keratoza actinica, milia, diverse dermatoze, toate formele de acnee, melasma, lentigo etc. Sunt vizate si problemele strict estetice ca ridurile, semnele de imbatranire cauzate de radiatia solara, porii dilatati sau cicatricile superficiale. Infectiile active de orice natura, terapia cu isotretinoin (Roaccutane) in ultimele 6 luni, plagile deschise, istoricul de alergii la ingredientul activ al peelingului si sarcina reprezinta contraindicatii absolute, iar dermatita atopica, psoriazisul, rozaceea si interventiile chirurgicale recente contraindicatii relative.
Foto: Doctor Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica
Tipuri de peeling
In functie de profunzimea la care substanta activa penetreaza tegumentul, peelingurile pot fi superficiale, medii si profunde.
Cele superficiale, cum sunt peelingurile cu acid salicilic si acid glicolic, sunt indicate pentru toate tipurile de ten, pot fi utilizate si in alte zone cum ar fi gatul, decolteul si membrele superioare si de obicei presupun aplicatii seriate.
Peelingurile medii, cel mai cunoscut compus de acest tip fiind acidul tricloracetic, se efectueaza intr-o singura sedinta, descuamarea apare in primele 5 zile si pacientii isi pot relua rutina normala intr-o saptamana.
Peelingurile profunde pot necesita sedare si produc leziuni pana in stratul cel mai profund al dermului, astfel incat reepitelizarea are loc in 10-14 zile, iar pacientii se pot intoarce la lucru in circa 3 saptamani.
Peelingurile superficiale sunt considerate sigure pentru orice tip de ten. Candidatele ideale pentru peelingurile medii sau profunde sunt pacientele cu piele deschisa la culoare, ochi albastri, riduri fine liniare si tegument deshidratat cu textura normala. Pacientele brunete prezinta un risc mai mare de discromii si cicatrizare anormala, iar la barbati, care au o piele mai groasa si mai oleaginoasa, este necesara multa prudenta.
Rezultate
Daca selectia pacientilor si indicatia procedurii au fost realizate corect si daca ea este efectuata de catre un medic experimentat, peelingul chimic este o tehnica relativ sigura cu rezultate predictibile. Totusi, exista o serie de posibile efecte adverse si complicatii, unele minore, precum eritemul, edemul, arsurile superficiale, eruptiile acneiforme, infectiile, hipo- sau hiperpigmentarile si modificarile de textura, altele severe, ca de exemplu reactiile alergice grave, leziunile corneene sau cicatricile patologice. Respectarea stricta a indicatiilor medicului, pregatirea corecta premergatoare, ingrijirea atenta a pielii dupa peeling si utilizarea produselor cu factor de protectie solara reduc semnificativ aceste riscuri.
Text: Dr. Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica, Centrul de wellness medical si chirurgie estetica Project Beauty – Alia Apartments, Bd. Maresal Averescu nr. 7A, Bl. B, Scara A, Parter, Ap. 68, sect. 1, Bucuresti, projectbeauty.ro/ Tel.: 0740.929.544