Cum preocuparea omenirii pentru frumusete nu e noua, nici peeling-urile nu sunt o idee noua. Pentru a obtine o piele mai catifelata, egiptenii foloseau praf de mustar, sulf, sare si lapte batut. Medicii dermatologi au fost primii care au incercat diferite tipuri de peeling, inca din 1880, pentru tratamentul cicatricelor de acnee sau arsuri.
Peeling-ul chimic, sau exfolierea chimica, consta in aplicarea unui agent exfoliant la nivelul pielii cu alterarea unor portiuni din epiderm sau derm, urmata de procese regenerative (in esenta, sinteza de colagen nou). El reprezinta una dintre cele mai populare proceduri si face parte din grupul mai larg al procedurilor de „resurfacing”, printre care se numara microdermabraziunea si dermabraziunea, proceduri ce folosesc mijloace mecanice pentru obtinerea exfolierii si diferite lasere precum CO2, Er-Yag, fraxel.
Peelingul elimina celulele moarte
Exista peelinguri pentru fiecare tip de piele, patologie sau varsta. Alegerea unui tip de peeling sau a altuia depinde de experienta medicului, dar si de alti factori precum: nivelul de educatie a pacientului, capacitatea acestuia de a intelege procedura si riscurile, stilul de viata al candidatului la peeling. Esteticienele pot executa peelinguri cu concentratie scazuta: 20-40% concentratie acizi de fructe sau maximum 20% pentru acidul tricloracetic. Se realizeaza astfel o exfoliere foarte superficiala, care elimina celulele moarte si portiuni foarte superficiale din epiderm.
Peeling profund, doar la dermatolog
Medicul dermatolog poate realiza un peeling mai profund, cu eliminarea epidermului in intregime si a portiunii superioare a dermului. Au fost cazuri in care cosmeticienele au efectuat proceduri prea agresive ce au avut ca urmare cicatrice retractile inestetice. De aceea, in unele tari din Europa si America exista o reglementare legislativa in acest sens, care limiteaza folosirea substantelor cu proprietati exfoliante in saloanele de cosmetica.
Peeling-ul chimic amelioreaza ridurile
Beneficiile sunt chiar indicatiile, si anume: ameliorarea ridurilor, a texturii, a culorii pielii, eliminarea petelor hiperpigmentare, a pistruilor, a keratozelor, tratamentul acneei si cicatricelor de acnee. Peeling-ul superficial poate ameliora riduri fine, hiperpigmentare superficiala, poate reda pielii o culoare omogena si sanatoasa, fiind ideal pentru tratamentul acneei si pentru prevenirea imbatranirii cutanate. El se executa la intervale de o saptamana sau doua, dupa care, pentru intretinere, o data pe luna sau pe semestru. Peelingul mediu trateaza toate celelalte probleme, dar realizat intr-o singura sedinta, efectele sunt mai de durata. Datorita faptului ca patrunde mai in profunzime, acest tip de peeling poate ameliora sau corecta in intregime si ridurile moderate, cicatrici superficiale, pete hiperpigmentare vechi sau extinse. Rezultatele depind de experienta doctorului si de pregatirea pre-peeling. Acest tip de peeling este o procedura unica, putand fi repetat la 6 luni sau un an de zile, daca este cazul. Cat despre contraindicatii, acestea sunt urmatoarele: tendinta de formare a cicatricelor hipertrofice, herpesul activ, tratamentul cu Roaccutane (la data efectuarii procedurii, inainte sau dupa), sarcina, boli psihice, anumite operatii cosmetice anterioare etc.
Diferenta intre peeling-ul chimic si cel mecanic
Peeling-ul chimic consta in esenta in aplicarea unei substante chimice acide; cel mecanic foloseste mijloace mecanice:
• masini de microdermabraziune, prin care se proiecteaza un jet de microcristale de aluminiu. Aceste microcristale vor produce eliminarea celulelor moarte si a unei portiuni din epiderm, avand efect de netezire si luminozitate imediata a pielii. In timp, efectul consta in reducerea porilor, ameliorarea ridurilor fine si a cicatricelor superficiale de acnee.
• aparatul de dermabraziune, care utilizeaza freze de diferite marimi si asperitati, prin care se realizeaza un peeling mecanic profund dermic, ducand la eliminarea ridurilor si cicatricelor moderate si profunde.
Aplicarea mastilor de gomaj si peeling acasa
Gomajul si peeling-ul efectuate acasa sunt foarte superficiale si elimina doar o parte din celulele moarte; nu au niciun efect asupra epidermului si nu fac altceva decat sa curete pielea si sa o improspateze. Nu trateaza niciun fel de patologie si nici nu putem avea pretentii de la ele, chiar daca uneori reclamele exagereaza in ceea ce priveste produsele folosite pentru aceste procedee.
Preturi pentru peelingul chimic
Preturile variaza in functie de experienta doctorului sau de clinica. Un peeling superficial poate costa intre 40-80 euro pe sedinta, un peeling mediu intre 250-600 euro, in timp ce un peeling profund poate costa intre 2 000 – 3 000 euro. Microdermabraziunea poate varia intre 40-80 euro, dermabraziunea poate fi aproximativ 1 500 – 2 000 euro, in timp ce resurfacing-ul cu laser poate costa intre 2 000 – 3 000 euro. De mentionat ar fi faptul ca dermabraziunea, resurfacing-ul cu laser si peeling-ul profund se executa sub anestezie locala sau generala.
Medic specialist in dermatologie estetica
Centrul Medical Med-As
Tel: 021 313 09 21/23