Pedichiura, manichiura si riscul hepatitei

Pedichiura si manichiura sic, la pachet cu hepatitaAtente la estetica, femeile intra zilnic in saloane de infrumusetare pentru aranjarea parului, manichiura ori pedichiura. Insa, important este sa nu uiti de riscul transmiterii virusurilor hepatice si chiar a HIV-ului. Trebuie sa te asiguri de fiecare data ca instrumentele sunt sterilizate, altfel risti sa te alegi pe langa o coafura, manichiura sau pedichiura sic, la acelasi pret ce-i drept, si cu un virus.

Sterilizarea instrumentarului in centrele de infrumusetare trebuie efectuata prin caldura umeda sub presiune sau caldura uscata, dar si prin procedee chimice, este de parere dermatologul Mihaela Leventer.

Daca nu se respecta aceste manevre, risti sa pleci acasa infectata cu stafilococi, virusuri hepatice sau HIV. Mai ales ca metoda de dezinfectie cu binecunoscuta lampa de ultraviolete nu e sigura, intrucat pe langa bacterii, instrumentarul poate transmite si fungi patogeni. “Aceste saloane sunt obligate sa se doteze cu mini-sterilizatoare, iar instrumentarul sa fie tinut suplimentar intr-o baie de dezinfectant”.



Reguli avem, disciplina nu

Potrivit ordinului ministrului sanatatii numarul 1136/2007, saloanele de coafura, cos¬metica, manichiura, pedichiura sau fri¬zerie sunt obligate sa respecte conditii foarte stricte de igiena, si chiar sa aiba incinte separate prin usi. Este obligatorie folosirea de ustensile de unica folosinta, mai ales atunci cand nu este posibil sa fie sterilizate. In plus, inaintea efectuarii procedurilor de manichiura sau pedichiura trebuie evaluata pielea din jurul unghiilor, iar in cazul constatarii unor leziuni profunde, tratamentul se amana. Oricum, mainile clientului, cat si ale cosmeticianului trebuie dezinfectate.

Ceara si machiajul sunt la fel de periculoase

Nu uita nici de epilare sau machiaj, care-ti pot face acelasi lucru. Astfel, fiecare produs cosmetic pe baza de ceara trebuie folosit la un singur client si poate fi reutilizat doar in urma tratarii in aparate speciale, la peste 100°C si filtrat. Produsele din ceara moale, zaharuri si materialele – suport pentru aplicarea acestora trebuie indepartate dupa o singura utilizare. Machiajul e normal sa fie efectuat prin folosirea la fiecare client a unui burete sau aplicator de unica folosinta, iar creioanele pentru o¬chi si buze trebuie obligatoriu reascutite. Dar sa nu dramatizam totusi, caci exista saloane, ce-i drept doar in orasele mari, in care banala forfecuta a disparut de pe masa de manichiura, fiind inlocuita de geluri, polizor si betisoare de bambus.

Cum afli daca ai luat vreun virus

In etapele timpurii nu exista manifestari specifice pentru virusurile hepatice, de aceea diagnosticarea se face de cele mai multe ori in etape prea avansate. In ce priveste simptomele, ele sunt: ficatul gras, semne de greata, varsaturi, balonari, pierderea apetitului alimentar, dureri abdominale, constipatie, ingalbenirea pielii si a ochilor, pete rosii in palme si alergii cutanate. In paralel survine insomnia, depresia psihica, anxietate, cefalee, febra, pierderea sangelui pe nas sau gingii, umflarea articulatiilor, dureri la incheieturi si muschi. Are loc si o reducere drastica a capacitatii de munca fizica si intelectuala, in paralel cu scaderea in greutate a corpului.

Strategii de insanatosire rapida

Iata si cateva secrete ale unei vindecari complete: nu neglija dieta, repausul si controalele medicale! Sa nu crezi ca, odata ce ai iesit din spital ai scapat de tratament si regim. Organismul nu e refacut complet, asa ca ai nevoie de odihna, evitarea eforturilor fizice mari, ocolirea nervozitatii si oboselii psihice. Nu consuma nici alimente de tipul grasimi, oua, carne si mezeluri, condimente picante, legume uscate, dulciuri sau alcool.

Text: Cosmin Anghel
Consultant: Dr. Mihaela Leventer,
dermatolog la Spitalul Colentina