In fiecare an, pe data de 25 decembrie ne bucuram de cea mai frumoasa sarbatoare a anului, sarbatoarea Nasterii Domnului. Indiferent de nationalitate, cultura, educatie, sex sau varsta, pentru milioanele de oameni din intreaga lume Craciunul este cel mai bun prilej de bucurie, caldura, armonie, intalnire cu oamenii dragi sufletului fiecaruia si respectarea cu sfintenie a traditiilor.
Este perioada cea mai vesela si permisiva din an, in care retraim copilaria si ne desfatam simturile cu cele mai gustoase bucate, cei mai pufosi cozonaci si cel mai parfumat brad. Prezenta lui Mos Craciun, schimbul de cadouri si impodobirea bradului sunt doar cateva dintre obiceiurile pe care diferite popoare ale lumii le asociaza cu sarbatoarea Nasterii Domnului.
- In Australia, Craciunul nu este niciodata unul alb, intrucat se sarbatoreste in prima luna de vara, cand intregul continent este mistuit de soare, cu temperaturi de pana la 35 de grade Celsius. Pentru majoritatea australienilor, Craciunul este un bun prilej de intalnire cu prietenii si rudele, pentru a se bucura de plaja sau camping, organizand mese mai putin fastuoase, cu paste, salate, fructe de mare, inghetata si sampanie. Merry Christmas!
- Craciunul este unul dintre cele mai importante evenimente din viata finlandezilor si cea mai mare sarbatoare din an. Pregatirile incep cu o luna inainte, iar in dimineata zilei de 24 decembrie, toata lumea se reuneste acasa, gateste si se implica in impodobirea pomului de iarna. Potrivit legendelor finlandeze, Mos Craciun traieste in nordul tarii lor, prin urmare cei mici nu sunt nevoiti sa astepte prea mult sosirea mosului (Joulupukki). In unele zone rurale, exista o traditie populara respectata cu strictete de catre fermieri, si anume hranirea pasarilor cu diverse nuci si seminte, in semn de recolta. Numai dupa acest ritual, agricultorii finlandezi se bucura in tihna de masa festiva de Craciun. Dupa festin, familiile merg la cimitir si aprind lumanari la mormintele celor dragi, iar la ora sase dimineata se indreapta catre biserici, la slujba de Craciun. Hyvaa Joulu!
- In Rusia, Craciunul se sarbatoreste pe data de 7 ianuarie, conform calendarului ortodox pe stil vechi. Cina festiva de Craciun este cea mai speciala traditie ruseasca, datorita varietatii de feluri de mancare. Masa contine 12 feluri de mancare, pentru fiecare apostol cate un fel. Baboushka, alaturi de nepoata ei Snegurocika (Alba ca Zapada) sunt cele care viziteaza casele copiilor si impart daruri in seara de Ajun. O alta traditie respectata in fiecare zi de Craciun este sfintirea casei de catre preot, pentru ca anul ce urmeaza sa fie unul norocos si prosper. S Rozhdestvom!
- Pentru englezi, masa festiva de Craciun este un bun prilej de a aduna la masa toti membrii familiei si prietenii din toate colturile Angliei, unde se serveste deja celebrul curcan cu castane si traditionala budinca. Legat de budinca, traditia spune ca trebuie aruncata o moneda de argint, iar cel care o gaseste va avea parte de fericire, noroc si bunastare. Dupa masa, copiii isi deschid cadourile lasate de Father Christmas in ciorapii special pregatiti de acestia cu o seara inainte. De sarbatori, oamenii obisnuiesc sa-si decoreze casele cu instalatii de lumini rosii si verzi, in mod special, intrucat verde simbolizeaza viata eterna, iar rosu semnifica sangele lui Iisus, varsat pentru omenire. Merry Christmas!
- In Spania, Ajunul Craciunului sau “Nochebuena” este o sarbatoare nationala, in care intreaga familie se reuneste pentru a sarbatori si a servi impreuna preparate speciale precum creveti, miel, dorada sau traditionala tarta cu migdale, numita “turron”. Dupa cina si slujba speciala de Craciun, “La Misa del Gallo”, spaniolii ies in strada pentru a dansa dansul special de Craciun, “Jota”. Cadourile de Craciun sunt oferite pe data de 6 ianuarie de cei trei magi: Gaspar, Melchior si Baltazar. Feliz Navidad!
Text: Alexandra Lupu