Frunzele acestei plante au proprietati expectorante, emoliente, hemostatice si usor astringente, datorita mucilagiilor, vitaminei K, taninului, etc. Ele fluidifica secretiile bronhice, ajutand la eliminarea lor. Au, in acelasi timp, si o actiune de calmare a tusei si astmului. Taninul imprima patlaginei o actiune antidiareica. Patlagina are proprietati utile in tratamentul ulcerului stomacal, avand o actiune cicatrizanta si fitoncida.
Vitamina K din frunze ajuta la oprirea hemoragiilor. In ateroscleroza, are insusirea de a preveni cresterea colesterolului si de a micsora tensiunea arteriala. In ulcerul stomacal, se recomanda de trei ori pe zi cate o jumatate de gram de praf de patlagina sau cate o lingura de infuzie la doua-trei ore. Extern, este folosita sub forma de bai in tratamentul ulcerului varicos, ulceratii ale pielii, conjunctivita, blefarita, iar sub forma de gargara – in laringite, traheite precum si in diverse afectiuni ale gurii.