Pastrati sanatatea sanilor

Pastrati-va sanatatea sanilor Dezvoltarea sanilor femeilor reprezinta un aspect vital in reproducerea speciei umane. Dezvoltarea normala a sanilor se face in faze distincte pe parcursul vietii, initial inainte de nastere apoi la pubertate si legat de sarcina si lactatie. Modificari apar in sani si legat de menstra si menopauza.

Lunar,  fluctuatiile hormonilor sexuali pregatesc organismul femeii pentru o eventuala sarcina. Astfel apar inainte de menstra umflarea, durerea, senzatia de tensiune la nivelul sanilor. Multe femei percep sanii “nodurosi” in aceasta perioada. Senzatia este data de glandele dezvoltate. Daca sarcina nu apare sanii revin la aspectul si dimensiunile anterioare.

Pregatiti-va de examinare !
Pentru a putea exprima o opinie competenta si documentata asupra unor acuze privind sanii medicul ar putea avea nevoie (pe langa istoric detaliat) de:
– examinare fizica complexa pentru: modificari in mamelon sau pielea sanului; localizarea nodulilor sau sediului dureros si identificarea caracteristicilor (textura, dimensiuni, relatia cu pielea si muschii);
– verificarea ganglionilor limfatici de sub brat si de deasupra claviculelor ;
– solicitarea testelor imagistice: diagnostic mamografic sau ecografie de san ;
– daca exista scurgere mamelonara se poate solicita examen microscopic citologic al acesteia;
– biopsie din zona suspecta: biopsie ghidata (de obicei ecografic); biopsie chirurgicala – se excizeaza prin operatie o parte sau toata zona suspecta.

Probleme ale sanilor
Mastodinia (durerea de san) poate fi ciclica (variaza in functie de ciclul menstrual) sau independenta. Cele mai multe femei se tem de durere ca semn posibil de cancer si nu acorda importanta durerii in sine. Se accepta in general ca mastodinia ciclica este un semn orientativ spre o afectare benigna a sanului (NU cancer). Una din cauzele mastodiniei ciclice este reprezentata de fibroadenomul mamar.
Fibroadenomul este cel mai raspandit nodul benign (NU cancer) de la femei si poate apare la orice varsta. Sunt tumori solide, regulate, de consistenta ferma ce se gasesc cel mai frecvent la varste in jurul a 20 de ani. Mai recent a crescut incidenta lor la femeile in menopauza care utilizeaza terapie de substitutie hormonala. La inceput nedurerosi, nodulii dau senzatie “de cauciuc” la pipait. Variaza ca dimensiuni si pot fi depistati oriunde in san. Desi aspectul caracteristic e recunoscut de medicul specialist, diagnosticul se stabileste dupa mamografie sau ecografie si aspiratie cu ac fin. La femeile foarte tinere se poate vindeca fara operatie. Exista rare cazuri in care se noteaza prezenta mai multor fibroadenoame la acelasi san sau sani diferiti. Deoarece au tendinta de creste in sarcina si lactatie cu potentiale complicatii de volum (durere, aspect inestetic, alaptare imposibila/dificila) cei mai multi medici recomanda operatia cu inlaturarea lor.

Retineti!
In general fibroadenomul nu duce la cancer. Exista rare cazuri (dar cu atat mai grave) in care apare degenerare maligna cu dezvoltarea cancerului. Acestea sunt, de obicei, asociate cu un istoric familial incarcat referitor la cancerul de san (rude grad I si II, anteriori sau aceeasi generatie cu cancer de san sub 40-45 ani).

Cum puteti detecta nodulii la sani
Patologia sanului este mult mai variata. Afectiunile necanceroase, la limita sau cu potential cancerigen, precum si cancerul, nu beneficiaza de teste neinvazive ieftine (cum ar fi un test urinar sau de sange) pentru a putea exprima riscul sau diagnosticul de afectiune. Ca atare, a fost descris prin consens al expertilor (SUA) un plan in 3 pasi pentru detectia cat mai precoce a nodulilor si evaluarea acestora (doar o mica proportie sunt cancerosi dar, gravitatea acestei situatii justifica pe deplin eforturile consumate cu restul cazurilor).

Planul in trei pasi
Pasul 1: Auto-examinarea sanilor
Femeile ar trebui sa inceapa acest pas in jurul varstei de 20 ani si sa continue toata viata. Se recomanda efectuarea lunara cam in aceeasi perioada (de ex. ziua 3-5 de la ciclul menstrual). Astfel vor cunoaste exact conformatia proprie si vor putea observa usor modificari cum ar fi: dezvoltarea/evolutia unui nodul; secretie mamelonara (alta decat lactatia); marirea, umflarea, intarirea sanilor; modificari ale pielii (roseata, iritatie, ingrosare); anomalii ale mamelonului (durere, roseata, descuamare, rasfrangere inauntru).
Daca se detecteaza oricare din acestea, trebuie trecut la pasul 2 cat de repede se poate.
Pasul 2: Examinarea clinica, de catre medic.
Pasul 3: Mamografia diagnostica vs. ecografie san, la indicatia medicului.

Concluzie!
Se considera ca prin aplicarea riguroasa a celor trei pasi descrisi mai sus se reuseste detectia si tratamentul eficace in 90-95% din cazuri. Putem afirma ca “normalitatea” sanilor poate fi deturnata oricand (cel mai frecvent de fibroadenom), esentiala fiind detectarea in timp util pentru ca terapia sa fie incununata de succes.

Text: Dr. Marius Calomfirescu
Medic specialist obstetrica ginecologie
Centrul Medicover Victoriei
Tel: 021 310. 16. 88