Pacientii diabetici vor putea in curand sa isi administreze o pastila pentru a-si controla nivelul glicemiei, in locul injectiilor, sunt de parere cercetatorii.
De 10 ani, Erik Helmerhorst, profesor la Universitatea Curtin, din Perth, si colegii sai au incercat sa gaseasca un substitut al insulinei, uitandu-se peste trei milioane de compusi farmaceutici pentru a putea imita harta moleculara a insulinei.
Pelicula capsulei protejeaza medicamentul de acizii din stomac, permitându-i pastilei sa treaca in intestinul subtire unde este absorbita.
“Inovatia noastra cuprinde dezvoltarea unei entitati chimice noi, o molecula mica ce poate fi administrata pe cale orala ca o tableta ce poate inlocui insulina in sine”, a spus Helmerhorst.
Aceasta cercetare are capacitatea de a revolutiona tratamentul diabetului zaharat, care reprezinta o problema in randul oamenilor si este si in crestere la nivel mondial. Helmerhorst a declarat ca exista o nisa de piata pentru aceasta molecula care sa ii tina pe diabeticii de tip 2 departe de dependenta de insulina.
Profesorul a mai spus ca 95% dintre diabetici au diabet zaharat de tip 2 si au cheltuit anul trecut 10 miliarde dolari pe insulina.
Potrivit profesorului, substitutul insulinei poate fi folosit doar de catre oamenii care au fost supusi tratamentului cu insulin? prin injectii sau cu ajutorul pompelor.
Text: Andreea Popescu