Pasi simpli pentru scaderea colesterolului rau

Pasi simpli pt scaderea colesteroluluiTi-a spus cumva medicul tau ca ai valori crescute ale colesterolului? Atunci trebuie sa stii, inainte de toate, ca este absolut necesar sa iti schimbi stilul de viata si alimentatia. Chiar daca medicul tau iti va prescrie anumite medicamente in ideea de a-ti pastra colesterolul sub control, va trebui sa iti schimbi alimentatia si sa devii mult mai activ pentru a-ti mentine sanatatea cardiovasculara pe linia de plutire.

Alimentatia este esentiala pentru o inima sanatoasa. Aceste sfaturi simple te  pot ajuta sa ai un colesterol in limite normale. Urmeaza-le si viata ta va fi lipsita de griji!:)



  • Colesterolul: bun si rau

Corpul tau are nevoie de o cantitate mica de colesterol pentru a functiona corect. Cu toate acestea, unii dintre noi consuma prea multe grasimi saturate, lucru ce duce la cresterea colesterolului rau din organism. Colesterolul rau, cunoscut si sub denumirea de LDL (lipoproteine de joasa densitate), transporta aproximativ 65% din totalul de colesterol sangvin, iar acest complex determina depunerile de colesterol din interiorul vaselor. La polul opus, lipoproteinele de inalta densitate – HDL (colesterolul bun) – transporta in jur de 20% din totalul de colesterol sangvin. Lipoproteinele distrug depozitele de colesterol de pe vasele de sange si asigura buna circulatie a colesterolului fara a bloca arterele. Acestea fiind spuse, daca vrei ca LDL sa scada si HDL sa creasca, primul pas este modificarea alimentatiei.

  • Controlul portiilor cu ajutorul mainii

Majoritatea americanilor mananca foarte multe mese intr-o zi, cu portii care sunt de doua ori mai mari decat cele recomandate, lucru ce contribuie la cresterea in greutate si deopotriva la cresterea colesterolului rau.  Iata o modalitate usoara de a-ti controla sigur si eficient portiile de mancare: foloseste mana. O portie recomandata de carne sau de peste este cea pe care o poti tine in palma. O portie corecta de fructe proaspete este de aproximativ marimea unui pumn. Si o portie de legume fierte, orez, paste trebuie sa incapa intr-un pumn intredeschis.

  • Alimentatie pentru o inima sanatoasa

Incarca-ti farfuria cu fructe si legume pentru a-ti ajuta colesterolul bun sa invinga. Antioxidantii din aceste alimente ofera mari beneficii asupra sanatatii. S-a demonstrat stiintific faptul ca, atunci cand consumam mai multe leguminoase, tindem sa consumam alimente grase, ceea ce nu este indicat atunci cand vrem sa tinem colesterolul sub control. Consumand multe legume si fructe, putem ajuta la scaderea tensiunii arteriale si la mentinerea unei greutati normale. Alimentele imbogatite cu steroli vegetali, cum ar fi margarina, iaurtul, contribuie de asemenea la scaderea nivelului de LDL.

  • Sanatatea inimii se gaseste in mare

O dieta sanatoasa pentru inima contine peste de doua ori pe saptamana. De ce? Deoarece pestele are un continut scazut in grasimi saturate si bogat in acizi sanatosi omega-3 grasi. Acizii grasi omega-3 ajuta la scaderea nivelului de trigliceride, un tip de grasimi prezente in sange, si, in plus, consumul regulat ajuta la scaderea colesterolului. Consuma peste cum ar fi somonul, tonul, pastravul si sardinele, gatit la cuptor si nu prajit, deoarece in felul acesta vei anula beneficiile acestuia asupra sanatatii.

  • Incepe ziua cu cereale integrale

Un castron de fulgi de ovaz sau cereale integrale iti tine de foame intreaga zi. Fibrele si carbohidratii complecsi din cerealele integrale te fac sa te simti mai plin pentru mai mult timp, astfel incat nu vei mai fi tentat sa mananci mult la celelalte mese. Ele ajuta, de asemenea, la pierderea in greutate. Alte exemple de cereale integrale includ orez salbatic, floricele de porumb, orez brun, orz, dar si faina integrala de grau.

Text: Andreea Popescu