Una dintre cele mai mari frici ale oamenilor este frica de singuratate. Ca fiinte sociale, ne putem imagina cu greu viata fara ceilalti, iar singuratatea pare sa fie cu adevarat inteleasa doar de catre sihastri. Pentru noi, ceilalti, singuratatea este, de cele mai multe ori, doar o sursa de neliniste si teama. Daca vedem insa singuratatea ca pe o ocazie de a ne intoarce privirile catre noi insine si de a ne imprieteni cu noi, atunci ea poate deveni o resursa valoroasa a vietii noastre.
Singuratatea nu este doar absenta celorlalti, ci poate fi experimentata chiar si atunci cand suntem inconjurati de foarte multi oameni, dar nu ne regasim in ei sau nu putem comunica cu ei. Bineinteles, singuratatea permanenta sau neinteleasa poate avea si repercusiuni negative asupra psihicului, dar nu despre aceasta este vorba aici, ci despre momentele sau perioadele de singuratate care ne ofera ocazii unice de introspectie si de apropiere de ceea ce suntem cu adevarat.
In singuratate ai timp sa te gandesti la ceea ce esti de fapt, la ceea ce vrei sa fii si la ceea ce iti place sa faci. Uneori, momentele de singuratate ne ajuta sa ne regasim dupa perioade in care ne-am irosit, dupa un timp in care am fost prea ocupati pentru a ne mai gandi la noi si in care am pierdut contactul cu noi insine si ne-am concentrat mai mult pe ceilalti.
Singuratatea – o proba de sinceritate
Atunci cand suntem singuri, suntem noi insine, este cel mai mare moment de sinceritate atunci cand stam fata in fata cu noi fara sa incercam sa parem intr-un fel sau altul, fara sa avem nevoie sa facem lucruri care nu ne plac. Singuratatea este cea care ne ofera cea mai mare libertate si posibilitate de explorare, vizavi atat de interiorul nostru, cat si de exterior.
Pana la urma, singura persoana care ne este alaturi in absolut toate experientele vietii suntem noi insine. De aceea trebuie sa invatam sa ne imprietenim cu noi, pentru ca doar noi insine ne suntem cea mai buna companie. Doar in singuratate putem invata sa ne simtim bine cu noi insine, pentru a ne putea simti bine si cu ceilalti. De asemenea, momentele de solitudine sunt cele care ne arata rolul companiei celorlalti si ne invata sa-i apreciem pe cei de langa noi.
Thomas Wolfe spunea ca “cel mai sigur leac pentru vanitate este singuratatea”, pentru ca doar atunci ne descoperim complet in fata noastra si nu mai avem cu cine sa purtam lupte de orgolii. Oamenii care se lasa condusi de orgoliu sau se agata cu disperare de anumite lucruri sau cerinte pe care le au de la ceilalti ar trebui sa se gandeasca ce valoare ar mai avea toate acestea daca ar fi singuri.
Si cea mai importanta proba ca suntem asa cum ne dorim si ca am facut ceea ce era bine o dam atunci cand ramanem singuri si ne place ceea ce vedem la noi. Singuratatea ne da ragazul sa privim mai cu atentie lucrurile din jur, dar si pe cele din interiorul nostru, sa ne stabilim adevaratele prioritati si sa ne gandim la ceea ce am facut si la ce vom face. Chiar si atunci cand suntem prea pierduti in goana dupa diverse teluri sau cand nu ne mai gasim rostul, singuratatea ne aduce cu picioarele pe pamant.
Asa ca profitati de fiecare moment de singuratate nu pentru a fi tristi, ci pentru a va linisti, pentru a va echilibra, pentru a va reevalua viata si alegerile si priviti singuratatea ca pe o cale catre persoana care sunteti cu adevarat si catre lucrurile care conteaza de fapt in viata voastra.
Text: Bianca Badescu