Parodontoza este o infectie a gingiei care afecteaza tesutul moale si distruge, practic, osul care sustine dintii. Parodontoza poate conduce la pierderea dintilor sau, mai grav, la un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral, precum si la aparitia altor probleme de sanatate.
Aceasta afectiune este comuna, insa vestea buna este ca poate fi prevenita. Aceasta afectiune este, de obicei, rezultatul unei igiene orale precare, a alimentatie moderne, a fumatului, stresului etc. Parodontoza este o degenerare a paradontiului, tesuturile in care sunt fixati dintii. Iata cum putem actiona pentru a preveni si trata parodontoza.
Parodontoza: simptome
Semnele si simptomele parodontozei includ umflarea gingiilor, sensibilitate la atingerea gingiilor, aparitia puroiului intre dinti si gingii, retragerea gingiilor, respiratie urat mirositoare, gust neplacut in gura, aparitia spatiilor goale intre dinti, pierderea dintilor. Exista mai multe tipuri de parodontoza, iar cea cronica este cea mai comuna si afecteaza in special adultii, dar si copiii. Parodontoza agresiva debuteaza, de obicei, in copilarie, dar afecteaza un numar mic de persoane. Placa bacteriana este prima cauza a parodontozei, tocmai de aceea igiena orala este deosebit de importanta. Printre factorii de risc se numara gingivita, fumatul, diabetul, varsta, alimentatia, chimioterapia, anumite medicamente, schimbarile hormonale, abuzul de substante interzise etc.
Parodontoza: tratament
Scopul tratamentului impotriva parodontozei este de a curata buzunarele din jurul dintilor si de a preveni deteriorarea oaselor maxilare. Daca parodontoza nu este intr-un stadiu avansat, procedurile utilizate pot fi mai putin invazive. In primul rand trebuie eliminat tartrul cu ajutorul unui dispozitiv cu ultrasunete. Si tot in cazul parodontozei, medicii pot recomanda antibiotice topice sau orale pentru a ajuta la controlul infectiilor bacteriene. Antibioticele topice presupun curatarea profunda a buzunarelor despre care povesteam mai sus. In ceea ce priveste interventiile chirurgicale, se pot utiliza grefe de tesut moale, grefe compuse din fragmente mici de os, un material care ajuta osul sa se regenereze etc.
Trateaza parodontoza natural
In primul rand, este foarte important sa reduci nivelul de stres. Persoanele stresate au un sistem imunitar scazut, adica acesta nu poate lupta impotriva bacteriilor. Gargara timp de 30 de secunde cu apa cu sare este benefica in caz de parodontoza. Apa cu sare reduce inflamatia si infectiile. Aplica direct pe gingii miere deoarece are proprietati antibacteriene si antiseptice. Fa acest gest dupa ce te speli pe dinti. Sucul de merisoare previne „lipirea” bacteriilor de dinti, asa ca poti consuma suc de merisoare neindulcit. Consuma alimente bogate in vitamina C precum portocale, kiwi, mango, papaya etc. Vitamina C este un puternic antioxidant, iar antioxidantii promoveaza regenerarea oaselor. Poti face o pasta din suc de lamaie si sare pe care o poti aplica direct pe gingii. Lasa sa actioneze cateva minute si clateste-te cu apa calduta. Periaza-ti dintii cu bicarbonat de sodiu pentru ca neutralizeaza acizii din gura si reduce riscul bolilor gingivale.
Vitamine ce actioneaza impotriva parodontozei
Pe langa vitamina C, deficitul de vitamina A predispune o persoana la parodontoza. Zincul este, de asemenea, important pentru ca functioneaza in sinergie cu vitamina A. Zincul inhiba aparitia placii dentare. Vitamina E si seleniul impiedica boala parodontala prin contracararea efectelor radicalilor liberi, iar acidul folic reduce inflamatia gingivala, la fel si flavonoidele care stabilizeaza structurile de colagen.
Text: Ruxandra Raica