Parabenii: Cand devin periculosi pentru piele?

Parabenii-Cand-devin-periculosi-pentru-piele

In ultimul timp apar tot mai multe semnale ale comunitatii medicale ce ne avertizeaza ca venim zilnic in contact cu sute de produsi chimici cu potential primejdios pentru sanatatea noastra.

 

Primul pas spre o ingrijire corecta si sanatoasa este informarea, iar al doilea, deoarece exista un volum coplesitor de informatii, deseori contradictorii privind aceasta tema, este sfatul unui dermatolog, care poate sa sustina pertinent folosirea unor produse adecvate necesitatilor individuale, benefice pentru sanatatea noastra si, de ce nu, prietenoase cu mediul inconjurator.

 

Parabenii au un spectru larg antimicrobian

Parabenii sunt cei mai folositi conservanti in produse cosmetice, farmaceutice si industriale si, cu exceptia apei, sunt cele mai utilizate ingrediente in preparatele cosmetice. Sunt folositi pe scara larga in produse de ingrijire si cosmetice (pasta de dinti, antipersipirante, deodorante, produse de machiaj, creme hidratante si de demachiere), medicamente (tratamente dermatologice locale, picaturi oftalmologice, ORL, ovule, anestezice locale), alimente (maioneza, mustar, legume ambalate, iaurturi) si in produse industriale (uleiuri, geluri). Lista este departe de a fi exhaustiva. Sunt foarte apreciati pentru ca sunt ieftini, incolori, inodori si au un spectru larg antimicrobian.

Parabenii-Cand-devin-periculosi-pentru-piele-poza2Riscurile parabenilor pentru persoanele alergice

Una dintre problemele pe care le ridica folosirea acestor chimicale la scara larga este aparitia sensibilizarii la parabeni. De obicei, parabenii sunt non-iritativi si non-alergeni, dar, la un numar mic de pacienti, poate aparea dermatita de contact alergica, favorizata de folosirea pentru o perioada indelungata a cosmeticelor care contin parabeni in cantitate mare. Riscul creste daca persoanele au si alte afectiuni dermatologice. Alergia la parabeni se stabileste de catre dermatolog pe baza anamnezei, examenului clinic si testarii alergologice specifice. Aceasta grupa de chimicale ridica tot mai multe intrebari legate de siguranta folosirii lor din cauza mai multor studii efectuate de cercetatorii in domeniul sanatatii care au dovedit ca parabenii pot fi detectati in sange la cateva minute de la aplicarea pe piele si ca se pot acumula in anumite tesuturi. A fost pusa in evidenta activitatea estrogenica a parabenilor, care poate duce la crestere in greutate, retentie de fluide, depresie, disfunctii endocrine, cancer de san, ginecomastie la barbati, modificari ale nivelului testosteronului cu alterarea spermatogenezei, cresterea efectului distructiv asupra celulelor pielii indus de razele UV, avand deci posibil rol carcinogen asupra pielii.

Parabenii prelungesc viata cosmeticelor
Preocuparea principala este: folosirea substantelor potential periculoase pentru a ne proteja de bacterii si fungi este un compromis necesar?

O piesa din acest puzzle este intrebarea daca parabenii sunt intr-adevar necesari. Producatorii de cosmetice organice afirma ca parabenii nu sunt necesari si ca, folosind ingrediente naturale, se poate prelungi valabilitatea acestor produse pana la 2-3 ani.

Produsele organice, o alternativa sanatoasa si naturala

Alternative la produsele de ingrijire obisnuite sunt produsele organice, numite uneori si cosmetice naturale, biocosmetice sau ecocosmetice. Toate aceste denumiri se refera la produse care contin ingrediente organice pure, obtinute din plante cultivate conform normelor agriculturii organice, care au crescut natural si lent din pamant, soare si apa, fara a fi fortate prin mijloace daunatoare mediului – pesticide, ierbicide, fungicide si fertilizanti. Caracteristicile unui produs organic sunt: 100% ingrediente de origine naturala, 100% ingrediente certificate de ECOCERT. ECOCERT este considerata cea mai importanta organizatie din Europa care seteaza standardele pentru cosmeticele naturale si organice. Conform standardelor ECOCERT, pentru ca un produs sa poata fi considerat „natural”, minimum 5% din ingrediente trebuie sa fie certificate organice si minimum 5% sa fie de natura vegetala. Pentru ca un produs sa fie certificat „organic”, minimum 10% din totalul ingredientelor trebuie sa fie certificate organice si 95% dintre ingrediente sa fie de origine vegetala (extracte vegetale si minerale, apa distilata, uleiuri si grasimi din seminte si fructe, uleiuri esentiale naturale, agenti de curatare de natura organica). Cosmeticele organice sunt o alternativa sanatoasa si naturala, dar sunt mai scumpe decat produsele cosmetice obisnuite din cauza costurilor ridicate de productie.

Ce sunt produsele dermatocosmetice?

O alta categorie de cosmetice care contin o cantitate minima sau sunt fara parabeni si alte ingrediente toxice sunt dermatocosmeticele. Dermatocosmeticele reprezinta uniunea dintre cosmetice si farmaceutice. Sunt produse cosmetice care contin ingrediente biologice active cu proprietati medicale. Formula lor este creata in colaborare cu medicii dermatologi, in laboratoare specializate. Spre deosebire de produsele de ingrijire obisnuite care au doar scop cosmetic, dermatocosmeticele sunt special create pentru anumite tipuri de piele si probleme dermatologice bine definite. Acestea sunt produse in conditii sterile si testate pe pielea sensibila. Nu contin substante alergenice, de aceea riscul aparitiei iritatiilor este minim. Nu contin parfum si coloranti, iar in componenta lor se regaseste o cantitate minima de conservanti non-alergenici. Dermatocosmeticele sunt destinate utilizarii atat de catre pacientii cu probleme dermatologice, cat si de persoanele sanatoase.

Parabenii-Cand-devin-periculosi-pentru-piele-consultantDr. Anca Agavriloaei

Medic specialist dermato-venerologie

Centrul Medical Med-As

Call Center: 021.9232