Papaya contine 88.8% apa, aproape cat un pepene, are un continut relativ redus de carbohidrati, proteine, grasimi, vitamina C, vitamina A, este bogat in potasiu, contine cantitati semnificative de fibre, calciu, cupru, zinc, magneziu, fosfor si fier.
Cu cat este mai copt, numarul de antioxidanti continut de fructul de papaya e mai mare.
De asemenea, beta-carotenul din fruct ajuta in lupta contra radicalilor liberi, are si o mare cantitate de „colesterol bun”.
Usor digerabil, fructul papaya este indicat in afectiuni stomacale, dispepsie biliara, afectiuni intestinale, are efecte vermifuge, datorita provitaminei A este recomandat in eczeme, acnee, furunculoza.
De asemenea, consumul de papaya ajuta in bolile de inima, scade tensiunea arteriala, previne atacurile de cord, diabetul, ateroscleroza, previne cancerul, este antiinflamator, este util in ulceratii in caz de diabet, in ulceratii varicoase.