Pandemia reduce poluarea de la nivel global

Măsurile luate împotriva coronavirusului, care a infectat aproape peste 200.000 de oameni și a provocat decesul a 8000 dintre aceștia, la nivel global, nu numai că încearcă oprirea răspândirii bolii, dar au și redus cantitatea de poluare a mediului.

Boala a oprit timpul în loc și a pus în impas omenirea prin carantina și izolarea la domiciliu. Pe măsură ce tot mai multe țări devin mai afectate, autoritățile au dat restricții și recomandă sau chiar îi obligă pe cetățeni să stea în casă, în izolare. Astfel, virusul va înceta să se mai răspândească. Reducerea traficului și a producției a dus la o scădere accentuată a emisiilor din atmosferă, emisiile de dioxid de carbon scăzând cu 25% numai în China.



Cum se vede Terra din spațiu

NASA a publicat imagini surprinse din Satelitul Copernicus Setinel-5P al Agenției Spațiale Europene prin care se arată o scădere considerabilă a emisiilor de dioxid de azot din atmosferă. Dioxidul de azot care este produs, în principal, de vehiculele diesel, a scăzut cu 40%.  În această perioadă, cele mai scăzute cantități de poluare din atmosferă sunt atât în China, de unde a plecat virusul, cât și în nordul Italiei, cea mai afectată țară cu coronavirus, din Europa.

După cele două luni de carantină în care se află China, norul vizibil de gaz toxic de deasupra marilor zone industriale aproape ca s-a risipit în totalitate. Media de „zile de aer de bună calitate” a crescut cu 21,5% în februarie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Ministerului Ecologiei și Mediului din China.

În perioada 3 februarie – 1 martie, emisiile de CO2 au scăzut cu cel puțin 25% datorită măsurilor de oprire a răspândirii coronavirusului, potrivit Centrului de Cercetări pentru Energie și Aer Curat (CREA). Fiind cel mai mare poluator din lume, China contribuie anual cu 30% din emisiile de CO2 din lume, astfel încât impactul acestui tip de scădere este uriaș, chiar și pe o perioadă scurtă.

Totuși, experții avertizează că această oprire a activității industriale nu va avea urmări pozitive. După ce pandemia va trece, companiile vor crește excesiv producția pentru a compensa pierderile suferite, iar substanțele chimice toxice ar putea ajunge la niveluri cu până la de două sau de trei ori mai ridicate decât înaintea pandemiei.

Coronavirusul este mai letal în zonele în care poluarea este mai crescută

Întrucât multe țări au restricționat și suspendat călătoriile aeriene și rutiere, turismul și economia sunt și ele afectate de această oprire bruscă a activității globale. Acum se poate spune că planeta „respiră”, în sfârșit, după mulți ani de poluare masivă, dar cu toate astea, problemele de sănătate deja cauzate de poluare pot fi agravate în cazul infectării cu Covid-19.

Se știe că inhalarea substanțelor toxice din atmosferă provoacă afecțiuni la nivelul pulmonar și cardiac, și cauzează anual decesul a mii de oameni, la nivel global. În aceste condiții, infectarea cu noul coronavirus poate avea un impact mult mai grav asupra celor care au fost expuși unui aer poluat. Oamenii de știință care au analizat focarul de SARS, în China, în anul 2003, au descoperit că persoanele infectate care locuiau în zone intens poluate, aveau de două ori mai multe șanse să moară decât cele din locuri mai puțin poluate.

De asemenea, cercetările timpurii asupra Covid-19 arată că fumătorii și foștii fumători sunt mai susceptibili la virus. O diferență este că acest virus pare să aibă o rată de mortalitate globală mai mică decât SARS sau MERS.

Pandemia reduce poluarea în Europa

Cu toate astea, în următoarea perioadă, specialiștii ne recomandă să ne autoizolăm. Numărul mare de îmbolnăviri i-a făcut pe italienii mai precauți, aceștia alegând să stea în carantină la domiciliu.

În acest context, mai multe state au luat decizia de a-și închide granițele (Italia, Spania, Fanța etc),  fapt care a dus la scăderea masivă a turismului în marile orașe ale lumii. Nemafiind atât de populat, în canalele orașului Veneția apa a devenit cristalină și au început să apară delfinii.  

  

Și în România a scăzut rata emisiilor. Bucureștenii se bucură în aceste zile de “aer de munte”, după ce acum două săptămâni, în Capitală, s-au înregistrat depășiri cu aproximativ 1000% a limitei admise de poluare.  

Text: Bettina Cristea

Photo: Google Images