Paducelul este un arbust spinos care creste la marginea padurilor, cu flori frumos mirositoare si fructe comestibile, denumit stiintific Crataegus Monogyna, iar popular paducel sau maracine, din cauza tepilor. Din punct de vedere terapeutic, fructele sunt mai active decat frunzele.
Acest arbust a fost creat de Dumnezeu pentru a fi de ajutor cardiacilor si cardiovascularilor. Dupa secventa recoltarii de la paducel se folosesc frunzele si fructele. Ele contin numeroase substante chimice care sunt astfel dozate si combinate incat sa actioneze in mod convergent asupra aparatului cardiovascular precum si asupra sistemului nervos. In afara de acestea mai contine substante care au capacitatea de a stimula sistemul de aparare al organismului (sistemul imunitar) prin actiunea sa imunomodulatoare si imunostimulatoare.
Mai contine compusi cu actiune cardiotonica, vitamina C, acizi organici, ulei mirositor si altele. In fructe se gaseste in plus vitamina B.
Eficienta infuziei
Infuzia preparata cu 2 lingurite de planta la o cana cu apa din care se beau treptat doua cani pe zi, are urmatoarele efecte: scade valoarea tensiunii arteriale prin vasodilatatie centrala si periferica; influenta se constata mai ales la nivelul coronarelor, fapt care trebuie retinut mai ales de catre cei care sufera de cardiopatie ischemica. De asemenea, are efect sedativ asupra sistemului nervos central. Aceste calitati indica infuzia de paducel in urmatoarele afectiuni: hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, alte dereglari cardiovasculare, in nevrozele cardiace si ca sedativ. Efectul cel mai important este cel de crestere al fluxului de sange oxigenat la inima si creier. Infuzia de paducel este eficace in distoniile neurovegetative, insotite sau nu de tahicardie, in aterosclerozele cerebrale, la care reduce starile de labilitate psihica si de emotivitate; de asemenea, infuzia de paducel este indicata in tulburari ale ritmului cardiac (extrasistole).
Nu are contraindicatii
Paducelul stimuleaza centrul respirator si ajuta la bronhodilatatie, efecte indicate celor care sufera de astm. In starile de menopauza, infuzia de paducel rareste si elimina palpitatiile nocturne si actioneaza ca sedativ nervos si circulator. S-a constatat ca efectele paducelului cresc atunci cand este amestecat cu radacina de valeriana, luata in proportie egala. Din fructele de paducel se prepara un decoct cu 1-2 lingurite la o cana, dupa ce au fost in prealabil zdrobite. Mai intai se macereaza la rece timp de 1-2 ore, apoi se incalzeste pana ce incepe sa clocoteasca, se acopera si se bea fractionat in cursul zilei – 2 cani.
Infuzia de frunze si flori trebuie bauta de catre toti cei de varsta a treia, pentru efectele sale benefice; ea se prepara din o cana cu apa si 2 lingurite de planta si se beau treptat, in cursul zilei 2 cani cu infuzie. Planta nu are nici un fel de contraindicatie sau de toxicitate.