Terapia P-DTR este o terapie neurologică, focusată pe restabilirea controlului asupra corpului și reacțiilor organismului la stres, oboseală, dureri cu diverse origini și regiuni.
În ultimul timp se vorbeşte şi în România despre P-DTR, o terapie neurologică ce te poate ajuta împotriva stresului şi durerilor. Terapia P-DTR este o terapie neurologică, focusată pe restabilirea controlului asupra corpului și reacțiilor organismului la stres, oboseală, dureri cu diverse origini și regiuni.
Ce este această terapie, ce presupune ea şi în ce cazuri se poate recurge la ea, am aflat dintr-un interviu acordat Tonica de dr. Orest Bolbocean.
Dr. Orest Bolbocean este medic neurolog practician și Doctor în Științe Medicale, cu peste 15 ani experiență, în universitățile și clinicile din Italia, Franța, Rusia și România, certificat în Kinesiologie aplicată și P-DTR, unul dintre cei mai buni specialiști în Terapie manuală.
Tonica: Cât de importantă este relația de comunicare cu pacienții?
Ca să poți ajuta pe cineva trebuie să-l înțelegi mai întâi. Persoana vine în suferință, manifestată prin durere, lucruri pe care nu le mai poate face, senzații de neputinţă și frică de ce i se întâmplă acum, care sunt cauzele și dacă sau cum se poate rezolva. De multe ori are tendința să-ți arate investigațiile mai întâi, însă poza sau analiza sunt de puține ori egale cu simptomele.
Nu tratăm investigații, ci persoane. Problemele de sănătate ne afectează cel mai mult pentru că suntem într-o zona totală de necunoscut și involuntar apar în minte scenariile cele mai sumbre. Ascultarea, explicațiile simple, neacademice, pe înțelesul fiecăruia, scad această stare de nesiguranță și crează încredere. Când pacientul înțelege ce se întâmplă, care sunt premisele științifice în spatele tratamentului indicat/realizat și orizontul de timp în care starea lui de bine se întoarce la la parametrii inițiali și ce trebuie să urmeze pentru a o îmbunătăți, începe să te simtă ca o persoană familiară, prieten, membru de familie, confident.
Farmaciştii Catena recomandă StresControl Naturalis, un supliment alimentar cu efect benefic asupra starilor emotionale si a capacitatii organismului de a se adapta la situatiile de stres.
Susținerea și responsabilitatea asumată de către terapeut este o presiune și în același timp o satisfacție când vine un pacient care spune: mi-a recomandat X să vin la dumneavoastră pentru că l-ați făcut bine. În peste 10 ani de practică avem deja întregi generații familiale: soți, copii, bunici
T: Ce v-a determinat să vă orientați către acest concept?
Având în fața ochilor membrii familiei care, medici fiind, tratează și tratau și “altfel”: terapie manuală, homeopatie, parcursul era oarecum predestinat. După primii pacienți, vindecați de hernii de disc cu indicații operatorii, am început să simt satisfacția rezultatului palpabil, obținut contrar a ceea ce scrie în tratate de specialitate. Ulterior am căutat să înțeleg mai bine procesele, să integrez într-un concept neurologic pentru a vedea ce se întâmplă în spatele terapiei. Au fost două motive inţiale care se păstrează și până acum: vreau să învăț ceva nou, care să-mi lărgească granițele înțelegerii corpului uman și, celălalt motiv: îmi iese, văd schimbările în bine la pacient într-un termen relativ scurt 2-3 săptămâni sau de multe ori imediat după prima ședință.
T: Ce înseamnă P-DTR, la ce afecțiuni ajută și ce presupune?
P-DTR este o terapie neurologică, focusată pe restabilirea controlului asupra corpului și reacțiilor organismului la stres, oboseală, dureri cu diverse origini și regiuni. Deoarece 95% din informațile pe care le primește creierul sunt inconștiente, în majoritatea cazurilor simptomele pe care le simțim noi, durere, instabilitate, limitări ale mișcării, oboseală, scăderea randamentului au la bază erori de soft și nu neapărat leziuni ale țesutului, nervilor, coloanei sau articulațiilor. Este o terapie nedureroasă, se aplică la toate categoriile de vârstă și, cel mai important, rezultatul se resimte imediat și este de durată.
Este folosită testarea musculară, ca metodă de interacțiune cu sistemul nervos, identificată capacitatea de a menține o contracție și răspunsul adecvat la stimulii efectuați de terapeut. Bazându-ne pe datele neurofiziologice, noi știm care trebuie să fie răspunsul organismului. Dacă acest răspuns este inadecvat sau distorsionat, identificăm cauza și corectăm reflexul. Este utilă la toate tipurile de afecțiuni cu excepția leziunilor de creier și măduvă, afecțiuni reumatologice în faza acută a inflamației și tulburări psihiatrice.
T: Cât de invazivă este metoda?
Metoda este complet neinvazivă, nedureroasa și cu rezultate resimțite imediat.
T: Ce se poate stabili în urma primei ședințe?
Când pui mâna pe pacient, completezi ceea ce vezi cu ceea ce simți. Astfel construiești o imagine mult mai complexă și poți aprecia mai exact ce probleme ascunse/nerelatate are, în cât timp îl poți face bine, și cum îl poți ajuta să le rezolve. 40% din eficiența oricărei terapii sunt răspunsurile la întrebările: de ce s-a întâmplat și cum pot face să fie mai bine?
T: Cât de potrivită este în cazul persoanelor care au suferit diferite traume în viața lor?
Este unica metodă, din experiență mea, care are rezultate rapide și globale. Avem săptămânal cazuri ce au suferit accidente rutiere, tentative de viol, decesul persoanelor dragi, accidente la ski sau pierderea locului de muncă. Orice situație de stres major, modifică fiziologia proceselor de apărare și echilibru al organismului și terapia P-DTR poate aduce o diferenţă notabilă în bine persoanei.
Cristina Dudău
Foto Ciprian Iacob