Ozonul in tratamentul hepatitei

Terapia cu ozonMajoritatea oamenilor asociaza cuvantul “ozon”  cu aroma placuta a aerului curat de dupa ploaie, cu spray-urile cu aerosoli sau cu…subtierea stratului de ozon din atmosfera.

Intre timp, ozonul (gaz albastrui, cu miros puternic, care se gaseste in atmosfera sau care se obtine prin descarcari electrice in aer) este folosit cu rezultate foarte bune in diverse domenii (industrial, medical etc.)

Primele tentative…
Oamenii de stiinta sustin ca rolul ozonului in dezvoltarea civilizatiei noastre a devenit tot mai mare odata cu importanta sa tehnologica.  In anul 1940, specialistii rusi au demarat primele cercetari legate de ozon, avansand ideea ca gazul ar putea fi folosit pe post de oxidant in propulsarea rachetelor. Acest proiect nu a fost finalizat, insa cercetarile continua si in zilele noastre. La ora actuala, ozonul este folosit in ozonizarea apelor potabile, procedura de preferat celei de clorinare a apei (clorul ucide microorganismele si neutralizeaza cateva substante daunatoare organismului, insa produce  componente toxice). In schimb, ozonul nu intoxica apa. Insa, calitatile universale ale ozonului nu se rezuma numai la utilizarea sa industriala. Gazul este folosit si in medicina, in particular in terapia cu ozon. Unul dintre inventatorii acestei terapii, rusul V. Maximov, sustine ca primele tentative de folosire a ozonului in medicina s-au inregistrat in Germania, la inceputul secolului 20. Prof. M. Eberhart a incercat sa foloseasca ozonul in tratamentul tuberculozei, pneumoniei si a altor afectiuni. Din pacate, medicul a folosit o cantitatea mare de ozon, care s-a dovedit a fi toxica pentru pacienti.
 
Ozonul, mai  “batran” decat antibioticele
Ulterior, ozonul a fost folosit, in combinatie cu oxigenul, la badijonarea ranilor soldatilor care au suferit fracturi severe, flegmoane si abcese. Experimentul a dovedit a avea rezultate foarte impresionante (anii 1920 -1930) mai ales ca in acea perioada antibioticele nu fusese inca descoperite. Apoi, ozonul a fost folosit in chirurgie. Intre timp, terapia cu ozon a fost abandonata. Cercetarile au fost reluate la inceputul anului 1970,  cand au luat fiinta in Europa cateva asociatii medicale specializate. Din pacate, nici de aceasta data nu s-a inregistrat un progres in acest domeniu.

Bolile tratate cu…ozon
Rusia a fost prima tara care a demarat experimente in vederea demonstrarii eficientei terapiei cu ozon, la sfarsitul anilor ’70, moment in care chirurgii din Nizhni Novgorod au introdus terapia cu ozon in timpul interventiilor pe cord. La inceputul anilor ’80, terapia cu ozon a inceput a fi frecvent folosita pentru efectele sale bactericide si antiinflamatorii etc. Pe parcurs, terapia cu ozon s-a dovedit a fi utila in terapia diabetului si a complicatiilor bolii si in patologia aparatului digestiv. Mai mult, ozonul a devenit util in tratamentul hepatitelor virale B si C.

Text: Mirela Dadacus