Potrivit ultimelor cercetari in domeniu, ouale ochiuri reprezinta cea mai buna varianta pentru micul dejun, “datorita capacitatilor sale de a asigura senzatia de satietate pana la ora pranzului, spre deosebire de alte alimente care nu pot inhiba senzantia de foame pe o perioada atat de lunga”. Studiul a scos la iveala adevarul privind beneficiile oului la micul dejun, reusind sa detroneze zvonurile cum ca doua oua consumate dimineata afecteaza organismul.
S-a ajuns la aceasta concluzie dupa ce 20 de voluntari au mancat timp de o saptamana doua oua ochiuri sau omleta, dupa care si-au schimbat meniul primei mese a zilei, optand pentru un bol de lapte cu cereale integrale.
Specialistii Congresului European privind Obezitatea au mentionat ca ambele variante de mic dejun contineau acelasi numar de kilocalorii, aceeasi cantitate de carbohidrati, proteine si grasimi.
Conform Daily Mail, voluntarii au fost intrebati la ora pranzului cat de foame le este si apoi au fost lasati sa manance dupa pofta inimii. Acest lucru le-a oferit savantilor de la Universitatea de stat din Louisiana posibilitatea monitorizarii optiunilor alimentare ale participantilor pentru masa de pranz si a cantitatii de alimente pe care acestia o pot manca.
La sfarsitul zilei, tuturor participantilor li s-au facut teste de sange, iar interpretarea analizelor a aratat diferente semnificative in ceea ce priveste nivelurile de hormoni ce dau pofta de mancare. Rezultatul final al studiului a aratat ca cei care consumasera oua aveau nivelul hormonului grelina (indicator al starii de foame) mai scazut, iar hormonul PYY (care da senzatia de plenitudine) mai ridicat.
In ceea ce priveste colesterolul si alte principii active care ar putea dauna, doua oua consumate dimineata reprezinta o cantitate prea mica pentru ca aceste substante sa influenteze organismul. Referitor la studiile anterioare ce faceau referire la consumul de cereale integrale la micul dejun in defavoarea oualor, specialistii au tinut sa mentioneze faptul ca o proteina de origine animala, asa cum se gaseste in ou, este net superioara unei proteine de origine vegetala, asa cum se gaseste in cerealele integrale.
In plus, oamenii de stiinta au concluzionat ca ouale ochiuri sau facute omleta reprezinta micul dejun ideal, atunci cand vrem sa slabim sau vrem sa nu ne ingrasam. Prin urmare, persoanele care au adoptat o alimentatie bazata pe oua la micul dejun au pierdut din kilogramele in exces in proportie de 65%.
Pentru rezultate optime in ceea ce priveste greutatea, dar si sanatatea, se pare ca cea mai buna alegere o reprezinta ouale fierte, moi sau tari. O a doua alegere inteleapta: omleta, coapta in tigai neaderente, cu foarte putin ulei.
Text: Andreea Popescu