Ouale – controversate sau nu?

shutterstock_838945Pentru ca tot ne apropiem cu repeziciune de Sfintele Sarbatori Pascale si principala traditie este cea a vopsitului oualor, ar trebui sa stii ca ouale intra in categoria alimentelor sanatoase, desi in trecut erau considerate a nu fi chiar atat de bune pentru sanatate. In urma ultimelor studii facute in domeniu, s-a descoperit insa ca ouale sunt, de altfel, extrem de sanatoase, bogate in proteine, cu un numar scazut de calorii si pot fi consumate cu succes alaturi de alte alimente.

Bineinteles ca nu trebuie consumate in exces, ca niciun alt aliment, de altfel, si in plus, pot fi folosite ca principal ingredient in prajituri sau diferite mancaruri. Exista cineva care sa nu fi mancat o omleta macar o data in viata?

Ouale – bune pentru inima

Ouale si-au castigat o reputatie proasta datorita colesterolului continut de galbenusul acestora. Potrivit Asociatiei Americane a Inimii, un galbenus mare de ou contine aproximativ 186 mg de colesterol. Este recomandat ca persoanele care stau bine cu colesterolul sa consume aproximativ 4 oua pe saptamana, iar cele care au probleme cu inima, in medie 2 oua pe saptamana. De asemenea, se pare ca albusul de ou contine luteina, un nutrient ce ar putea reduce riscul bolilor de inima.

Ajuta la slabit

Ouale contin foarte putine calorii si reprezinta o gustare excelenta mai ales pentru micul-dejun. Un ou mare contine aproximativ 6 grame de proteine si doar 80 de calorii, iar alaturi de spanac preparat ca la carte, oul fiert reprezinta un mic-dejun bogat in nutrienti. Albusurile de ou contin doar 15 calorii, nu au colesterol sau grasimi saturate, ceea ce le face extrem de sanatoase, putand fi incluse cu succes in dieta.

Cui se datoreaza marimea si culoarea oualor?

Atunci cand mergi intr-un hipermarket si vrei sa achizitionezi un carton de oua, culoarea si marimea lor iti da batai de cap. Nu ai insa de ce sa iti faci griji, e simplu. Ouale cu o tenta maronie sunt ouate de catre gainile cu aceeasi culoare, iar cele cu coaja alba, de gainile albe. Ouale cu coaja mai inchisa la culoare sunt de obicei mai scumpe deoarece gainile maronii sunt mai mari si hrana acestora este implicit mai scumpa. Asta nu inseamna ca ele sunt mai sanatoase. Atunci cand intalniti galbenusuri mai galbene, secretul consta in hrana care li s-a dat gainilor. Cu cat o gaina consuma mai mult porumb, cu atat galbenusul va fi mai… galben.

Ouale vopsite – sanatoase sau nu?

Cu ocazia Sarbatorilor Pascale, nu exista familie care sa nu vopseasca oua. Specialistii spun ca ouale vopsite cu vopseaua din comert nu reprezinta niciun fel de pericol, daca sunt depozitate in frigider si nu lasate la temperatura camerei.

Spune nu oualor crude

Probabil ca ai auzit ca ouale crude fac bine vocii, iar cantaretii apeleaza des la o astfel de practica. Gresit insa! Ouale crude pot duce la aparitia unor afectiuni din cauza bacteriei numite salmonella, plus ca nu exista niciun beneficiu nutritional daca sunt consumate crude. Asa ca cel mai bine este sa le consumi fierte sau sub forma de omleta.

 

Text: Ruxandra Raica