Otetul, cunoscut de asemenea sub numele de acid acetic fermentat, nu este utilizat doar ca ingredient pentru gatit, ci poate fi folosit si in scopuri medicale, industriale si menajere. Este frecvent preferat pentru a da o anumita savoare salatelor, dar si pentru a conserva muraturile.
Otetul ofera beneficii sanatatii deoarece vindeca intepaturile de albine, reduce umflarea mainilor si a picioarelor etc. Insa otetul este cunoscut si pentru beneficiile sale in domeniul de beauty. In plus, gandeste-te si la faptul ca este un produs destul de ieftin, care te poate ajuta intr-o gramada de sensuri. Foloseste-l cu incredere atunci cand faci curatenia de primavara pentru a elimina petele de pe geamuri, pahare etc., dar nu uita ca poate elimina si petele de pe piele.
Trateaza acneea. Dilueaza o lingurita de otet in trei linguri de apa si aplica pur si simplu pe fata cu un disc demachiant. Lasa-ti tenul asa timp de o ora si apoi clateste-te cu apa calduta. Urmeaza acest tratament timp de doua-trei saptamani. Otetul este astringent si este extrem de benefic.
Actioneaza impotriva matretii. Maseaza-ti scalpul cu doua cesti de otet din cidru de mere diluat in doua cesti de apa. Lasa sa actioneze timp de doua-trei minute si apoi samponeaza. Vei observa cu siguranta o imbunatatire in ceea ce priveste matreata.
Balsam de par. Amesteca doua lingurite de otet cu doua oua si cu cateva picaturi fie de ulei de masline, fie de ulei de cocos. Aplica apoi amestecul pe par si acopera-l timp de patruzeci de minute. Spala cu sampon.
Antifungic si antibacterian. Otetul este un dezinfectant natural. Este de mare ajutor in ceea ce priveste tratarea infectiilor pielii. Proprietatile acide prezente in otet controleaza microorganismele, astfel incat pielea sa nu sufere daune.
Toner natural. Otetul ofera o curatare naturala, prin urmare mizeria este eliminata din interior. Combina o jumatate de lingurita de otet cu ulei esential de musetel sau de lavanda si aplica pe ten pentru un efect tonifiant. Trebuie sa stii ca nu are un efect deloc dur asupra pielii.
Detoxifiant. Otetul este cunoscut, de asemenea, pentru proprietatile sale detoxifiante. Dilueaza cinci lingurite de otet din cidru de mere in apa si bea acest amestec. Este o solutie foarte buna in ceea ce priveste detoxifierea ficatului si rinichilor. Daca cumva se intampla sa fii intepat de o albina, pune trei lingurite de otet in apa si toarna peste intepatura. Vei simti imediat cum actioneaza.
In plus, otetul poate fi folosit cu succes pe intregul corp, deoarece restabileste pH-ul, inchide porii, lasa pielea sa respire. Poate fi utilizat in combinatii cu alte plante, precum trandafirii, pelinul, salvia, menta, iar pentru par poti apela si la musetel, rozmarin si cimbrisor. In ceea ce priveste parul, ei bine, otetul impiedica despicarea varfurilor, ii ofera un luciu extraordinar, stralucire intensa si pastreaza culoarea. Intr-o jumatate de litru de apa calduta pune un sfert de pahar de otet si sucul de la o lamaie stoarsa. Dupa ce ti-ai spalat parul asa cum o faci de obicei, clateste toata suprafata parului cu acest amestec si lasa-l sa se usuce in mod natural. Incearca sa urmezi acest ritual macar o data pe saptamana. Renunta pentru o perioada la placa de par si la feohn. Succes!
Text: Ruxandra Raica