Cum ne ajuta exercitiile fizice sa prevenim sau sa tratam osteoporoza dar si consecintele ei nedorite, fracturile osoase?
In literatura de specialitate, osteoporoza este definita drept o afectiune caracterizata prin reducerea densitatii si calitatii osoase, ceea ce conduce la fragilizarea structurii osoase, cu cresterea riscului de aparitie a fracturii localizata la nivel vertebral, la incheietura mainii sau la nivelul pumnului, la sold, bazin sau la nivelul bratului.
Miscarea intareste sistemul osos
Exercitiile fizice participa la consolidarea si mentinerea unui sistem osos sanatos, prevenind dezechilibrul care se accentueaza cu inaintarea in varsta, cat si caderile, care se pot insoti de fracturi.
Exercitiul fizic accelereaza recuperarea functionala dupa orice afectiune care a presupus imobilizarea unei parti a corpului.
Dupa cum bine stim, fracturile datorate osteoporozei reprezinta o cauza importanta de morbiditate (imbolnavire) si chiar de mortalitate.
De retinut si faptul ca la femeile cu varsta de peste 45 de ani, numarul zilelor de spitalizare pentru osteoporoza il intrece pe cel pentru: diabet zaharat, infarct miocardic, cancer de san. Studiile de specialitate au ajuns la concluzia ca, femeile care au suferit deja o fractura, prezinta risc crescut de a suferi si alte fracturi in anii ce urmeaza.
Oasele imbatranesc odata cu noi
Stiati faptul ca osul este un tesut viu? El se remodeleaza pe toata durata vietii, existand insa modificari majore ale acestui proces odata cu inaintarea in varsta, mai ales la menopauza. Oasele incep sa se subtieze si sa-si scada rezistenta la solicitari pe masura ce imbatranim. In final, se poate ajunge, daca nu urmam sfaturile specialistilor, la osteoporoza. Drept urmare, orice traumatism ce implica sistemul osos, inclusiv caderea prin pierderea echilibrului, poate conduce la fractura. Statisticile arata ca una din trei femei si unu din cinci barbati, dupa varsta de 50 de ani, sufera de osteoporoza, fapt care impune luarea unor masuri in vederea prevenirii bolii. Trebuie sa ne mentinem oasele sanatoase si acest lucru se poate realiza prin adoptarea unui stil de viata sanatos, care presupune si practicarea in mod regulat a exercitiului fizic.
Elementele constituente ale sistemului scheletal sau ale aparatului locomotor, pornind de la muschi, ligamente, tendoane, capsula si pana la oase, raspund pozitiv fata de tensiunea aplicata asupra lor: mersul pe jos in ritm sau pas alert; alergarile usoare; deplasarea sau ridicarea de greutati, adaptand efortul la capacitatea fiecaruia; dansul de societate; practicarea unui sport de grup, precum baschetul, voleiul, fotbalul, sporturi ce presupun miscari complexe si sarituri, dar care exclud ideea de competitie.
Daca tensiunea aplicata este scazuta, impactul asupra scheletului osos este limitat.
Astfel, plimbarile in ritm lent, mersul pe bicicleta, inotul vor conduce doar la imbunatatirea starii de sanatate la modul general. Ele vor fortifica sistemul muscular si rezistenta la un anumit nivel al efortului, dar nu vor avea efectele asteptate asupra sistemului osos.
Cum prevenim aparitia fracturilor?
Se stie deja faptul ca oasele ajung la o maturitate care se mentine pe tot parcursul perioadei de adult, ca dupa varsta de 50 de ani sa inceapa declinul valorii densitatii minerale.
Atingerea valorii densitatii minerale maxime depinde de mai multi factori:
– alimentatie;
– aport suficient de calciu si de vitamina D, daca expunerea la soare este insuficienta;
– exercitiul fizic practicat inca din copilarie si adolescenta, incluzand perioada de pubertate.
Datele care dovedesc acest fapt vin din sfera preocuparilor specialistilor privind imponderabilitatea si impactul acesteia asupra cosmonautilor, imobilizarea pentru durate lungi de timp a unui segment sau a corpului in totalitate sau a lipsei activitatii fizice de orice natura la persoanele de varsta adulta.
Diagnosticul de osteoporoza se stabileste cand valoarea densitatii minerale osoase se afla sau a coborat sub un anumit prag care indica instalarea unui risc semnificativ de fractura osoasa. De mentionat si faptul ca densitatea minerala osoasa este mult mai scazuta, pentru aceeasi varsta, la femeile sedentare, fata de cele active. Exercitiul fizic adecvat mentine sanatatea osoasa la orice varsta, inclusiv la persoanele de peste 50 de ani, in timp ce exercitiile de tonifiere a musculaturii spatelui reduc semnificativ riscul aparitiei fracturilor vertebrale prin tasare la persoanele de sex feminin, aflate in postmenopauza.
Sunt studii care subliniaza faptul ca femeile care stau mai mult de 8 ore zilnic pe scaun, se afla la risc crescut de a suferi o fractura de sold. In acest context, exercitiul fizic ajuta la prevenirea fracturii, a celorlalte posibile fracturi, reduce sindromul dureros din contextul coxopatiilor (suferintelor generatoare de durere de la nivelul soldului) secundare si mentine calitatea vietii la nivelul asteptarilor persoanei respective.
De asemenea, combaterea sedentarismului prin miscare si exercitii adecvate, efectuate la nivelul membrelor inferioare, cu o anumita frecventa si intensitate este in masura sa previna aparitia fracturilor localizate la nivelul soldului.
Consolidarea prin exercitii fizice a starii de sanatate osoasa se petrece inca din copilarie si nu trebuie intrerupta nici dupa parcurgerea varstei adulte, dovedind eficienta maxima si la persoanele de varsta a treia.
Prin urmare, exercitiul fizic efectuat, atat in scop profilactic, cat si terapeutic, este in masura sa participe la realizarea si mentinerea unei densitati minerale osoase corespunzatoare, sa previna caderile si aparitia fracturilor dar sa si accelereze procesul de recuperare medicala sau de reeducare functionala, atunci cand aceasta devine un obiectiv major.
Recomandari privind efectuarea exercitiilor fizice pentru prevenirea osteoporozei
Exercitiile se efectueaza progresiv, pornind de la 30 de minute, pana la 60 de minute zilnic, pentru programul scurt si la doua zile pentru programul lung.
Exercitiile se pot alterna cu plimbari in pas alert sau deplasari pe jos, renuntandu-se la masina personala sau la transportul in comun.
Exercitiile se bazeaza si pe promovarea echilibrului la schimbarea pozitiei si la mers.
Se recomanda, de trei ori pe saptamana, practicarea unei activitati sportive si/sau de agrement, precum joggingul sau alergarea, voleiul, aruncatul mingii la cos sau baschetul, un meci usor de fotbal, badmington sau tenis de cimp.
Dr. Georgiana Ozana Tache
Medic primar recuperare medicalã,
ªef sectie Spital Clinic de Urgentã, Bucuresti
Coordonator Centrul de Recuperare Medicalã “Medical Care”
www.medicalcare.ro
[email protected]
0723 626 289