Organizatorii galei Oscarurilor de la Bollywood au anunţat că amână cel mai important eveniment al anului din cauza coronavirusului. Evenimentul trebuia să aibă loc la finalul lunii martie, în oraşul Indore din centrul Indiei.
”O nouă dată şi planurile pentru organizarea IIFA în Madhya Pradesh vor fi anunţate ulterior”, se arată în comunicatul dat de oraganizatori. Nume importante de la Bollywood, printre care Shah Rukh Khan, Salman Khan şi Katrina Kaif, îşi anunţaseră deja prezenţa la această ceremonie.
Deşi ai fi crezut că în SUA se produc cele mai multe filme, de fapt, India este cel mai mare producător cinematografic din lume. Are peste 1.800 de filme lansate doar în 2018.
Cinematografia Hindi, adesea numită în mod subtil ca Bollywood, este industria cinematografică indiană în limba hindi, cu sediul în orașul Mumbai, Maharashtra, India. Termenul fiind un cuvânt alăturare al cuvintelor “Bombay” și “Hollywood”, Bollywood face parte din marea cinematografie din India, cunoscută și sub numele de Indywood, care include și alte centre de producție în alte limbi.
În 2016, unsprezece indieni au fost nominalizaţi la cele 14 categorii ale Oscarurilor Indiene, şase dintre aceştia au câştigat şapte premii, iar patru au fost nominalizaţi la categoria Cel mai bun film străin.
Nu doar Oscarurile Indiene au fost afectate de Covid -19, ci şi festivalurile mari de muzică din lume. Vezi aici mai multe informaţii! Inclusiv lansarea următorului film din seria „James Bond”, intitulat „No Time To Die”, programat să intre în cinematografe pe 2 aprilie, a fost amânată pentru luna noiembrie, au anunţat producătorii peliculei prin intermediul unui mesaj publicat pe contul oficial de Twitter.
Cu un puternic impact asupra economiei mondiale, epidemia a reuşit să falimenteze inclusiv o companie aeriană din Marea Britanie, lăsând fără muncă peste 2000 de angajaţi.
COVID-19 în India
Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 (abreviat SARS-CoV-2), numit official COVID-19, este o tulpină de virusuri care cauzează sindromul respirator acut sever 2. Primele cazuri suspecte au fost notificate către OMS pe 31 decembrie 2019, la doar trei săptămâni de la apariția primelor cazuri simptomatice pe 8 decembrie 2019. În decursul a două luni de la apariţia sa, coronavirusul a făcut peste 100 de mii de victime, dintre care peste 3000 au murit.
Potrivit cifrelor oficiale, India este foarte puţin afectată de epidemia mondială de coronavirus, care a izbucnit în decembrie în Wuhan, China. În prezent, în India au fost înregistrate doar 31 de cazuri de infecţie, conform celui mai recent raport al autorităţilor indiene, jumătate dintre pacienţi fiind un grup de turişti italieni.
Ţara cu 1,3 miliarde de locuitori şi cu un sistem de sănătate deja copleşit a adoptat măsuri preventive pentru a evita răspândirea bolii virale pe teritoriul său. Autorităţile au avertizat cu privire la organizarea adunărilor de amploare şi mai multe evenimente sau conferinţe au fost deja anulate.
Economiștii spun că în afară de turism, pe termen lung, și consumul va fi afectat. În ţară, există deja mulți oameni care evită ieșirile la restaurant, în mall-uri sau la alte evenimente publice.
Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, a povestit într-un interviu pentru presa franceză despre o încetinire a economiei mondiale din cauza coronavirusului.
Căderea economiei Chinei şi închiderea fabricilor sale are impact asupra creşterii economice în China în primul trimestru al lui 2020, însă şi impactul asupra comerţului şi pieţelor internaţionale este unul major.
Text: Bettina Cristea
Photo: Google Images