Oreionul este o boala infectioasa acuta si transmisibila, determinata de virusul urlian. Afecteaza glandele salivare parotide dar si alte glande si tesuturi: pancreas, testicul etc.
Caracteristicile virusului:
– rezista la temperatura camerei mai multe zile, dar isi pierde infectiozitatea in trei – patru ore;
– este inactivat de caldura (55 grade Celsius) in 20 minute;
– razele ultra-violete il inactiveaza in 30 secunde;
– concentratiile slabe de fenol sau formol il inactiveaza.
Oreionul apare frecvent iarna si primavara, in endemic sau in epidemii (colectivitati scolare). Receptivitatea la aceasta boala este generala. Ca varsta, oreionul apare in a doua copilarie, la adolescenti si la tineri si exceptional sub varsta de un an. Nou-nascutii din mame imune au imunitate pasiva, care dispare dupa cateva luni. Sursa de infectie o constituie bolnavii si persoanele cu infectii inaparente.
Cum se transmite boala?
Transmiterea se face direct, prin picaturile Flugge (picaturi de saliva) si mai rar indirect, prin obiecte proaspat contaminate. Persoana care face boala este contagioasa cu 6 zile inainte de aparitia simptomelor clinice si inca 9-10 zile dupa aceea. Virusul se localizeaza predominant in glandele salivare, testicul, pancreas, tesutul nervos. Prezenta virusului in saliva arata numai o cale de eliminare a acestuia. Imunitatea dureaza toata viata; reimbolnavirile sunt exceptionale. Incubatia este de 14-18 zile. Debutul este relativ brusc, cu febra, cefalee, mialgii (dureri musculare), tensiune dureroasa a lojii parotidiene, frecvent bilateral. Urmeaza tumefactia parotidei, fata se deformeaza si capata aspect de “para”, atunci cand procesul este bilateral. Pielea este destinsa, lucioasa, de culoare normala. Limba este intens sagurala (albicioasa). Apar dureri de masticatie, datorate tumefactiei glandei parotide, a carei secretie salivara este redusa. Mucoasa bucala devenind uscata, iar bolnavul prezinta halena (miros urat al gurii). Febra 38 – 39 grade C dureaza cateva zile.
Tumefactia cedeaza in 7-10 zile.
Cum evolueaza?
Evolutia este mai usoara la copii; dupa pubertate: la adult este mai severa, cu febra inalta, stare generala alterata si eventual afectarea altor glande (pancreas, testicul) in 5-12 zile de la afectarea parotidelor.
Dintre localizarile extrasalivare amintim:
1. Orhita uni sau bilaterala, care apare dupa pubertate, la 4-5 zile de la debutul parotiditei. Apar dureri in testicul, cresterea brusca a temperaturii, cefalee, greata, varsaturi, agitatie. Testiculul este tumefiat si dureros, scrotul rosiatic. Regresia apare in aproximativ 10 zile. ~n 50% din cazuri apare regresie totala, in rest poate ramane un grad variat de atrofie testiculara, mergand foarte rar pana la sterilitate.
2. Ooforita (ovar inflamat). Nu este severa.
3. Mastita (frecvent la femei).
4. Pancreatita se manifesta frecvent cu varsaturi, dureri in abdomenul superior, sensibilitate la presiune, simptome care pot evolua ascendent, determinand gravitatea bolii.
5. Meningita.
Diagnostic si tratament
Diagnosticul se pune in functie de datele clinice, epidemiologice si de examenele de laborator. Prognosticul este foarte bun, evolutia fiind mai severa la adult. Tratamentul trebuie sa tina seama de obligativitatea izolarii la domiciliu sau la spital; repausul la pat dureaza 10-14 zile; dieta va fi la inceput lichida, semisolida, fara multe dulciuri, fainoase si grasimi; igiena stricta a cavitatii bucale; se administreaza antialgice, antipiretice (pentru dureri si temperatura), antiemetice (pentru varsaturi).