Operatia de laparoscopie a fibromului uterin

Chirurgia ginecologica minim invaziva este o alternativa excelenta la operatiile invazive, ce necesita adesea o recuperare prelungita si anevoioasa. Am vrut sa aflam, pentru cititorii Tonica TV, mai multe detalii despre operatia de laparoscopie a fibromului uterin direct de la domnul doctor Silviu Istoc, specialist in chirurgia ginecologica!

Specialist in obstetrica-ginecologie, dr. Silviu Istoc este pasionat de chirurgia ginecologica minim invaziva si de medicina materno-fetala. La doar 34 de ani, dr. Silviu Istoc a acumulat deja o experienta vasta in asistarea nasterilor si in operatiile ginecologice minim invazive.



Care sunt optiunile pe care le are o pacienta diagnosticata cu fibrom uterin?

In momentul diagnosticarii cu fibrom uterin, trebuie diagnosticat foarte amanuntit gradul la care s-a ajuns, marimea fibromului, profunzimea la care a patruns in peretele uterin. Sunt fibroame care pot fi silentioase din punct de vedere al simptomatologiei, insa pun in pericol o eventuala sarcina. Sunt unele fibroame care nu necesita interventie chirurgicala din prima secunda.

Care sunt recomandarile dvs. pentru o pacienta cu fibrom uterin?

Aceste paciente ar trebui urmarite in timp, ar trebui facuta o re-evaluare la aproximativ sase luni, pentru a exclude eventualitatea unui fibrom cu crestere accelerata. Daca la sase luni se constata ca fibromul uterin este tinut sub control, atunci se prefera urmarirea lui la un an. In momentul in care incepe sa creasca necontrolat, se intervine chirugical.

Care sunt beneficiile operatiei de laparoscopie in comparatie cu operatia clasica?

Interventia laparoscopica a fibromului uterin este relativ noua – in lume, are doar cateva zeci de ani. Avantajele sunt clare, datorita faptului ca se evita o cicatrice abdominala absolut inestetica, dureroasa, cu o recuperare mai indelungata.

Exista contraindicatii sau riscuri pentru operatia de laparoscopie a fibromului uterin?

Operatia laparoscopica are multe avantaje, dar si o serie de dezavantaje. In primul rand, trebuie mentionat faptul ca este o interventie de finete, care va dura mai mult decat o interventie clasica. In al doilea rand, este nevoie de o echipa medicala pregatita pentru o astfel de interventie.

Care este timpul de refacere dupa acest tip de operatie?

Recuperarea este rapida de la sine. In momentul in care pacienta s-a operat, chiar la pacientele cu fibrom uterin gigant, inca de a doua zi se poate face externarea in conditii de siguranta. Dintr-a treia zi, pot sa-si reia activitatile cotidiene. Dupa o saptamana, putem considera recuperarea incheiata.

In cat timp de la operatia de laparoscopie poate incerca o pacienta sa ramana insarcinata?

De cele mai multe ori, optam pentru acest tip de operatie pentru fibroame mari, ce cuprind intregul perete uterin. In momentul in care indepartam fibromul, peretele uterin necesita o reparare de lunga durata, iar recuperarea finala si integrala va fi abia dupa un an. Sa nu uitam ca, pentru a duce la bun sfarsit o sarcina, peretele uterin va trebui sa fie supus, mai ales spre finalul sarcinii, la niste presiuni inimaginabile.

Si atunci el trebuie sa fie bine reparat si bine consolidat, pana cand pacienta poate sa ramana insarcinata si sa stie ca poate duce sarcina la bun sfarsit. De cele mai multe ori, se opteaza pentru o operatie de cezariana, pentru ca trecerea printr-un travaliu cu un perete uterin cicatricial se poate solda cu ruperea peretelui inainte de nastere.

Realizator: Raluca Baciu

Operator video: Cristi Liteanu

Editor imagine: Stanislav Pescu