Acizii grasi nesaturati Omega 3 reprezinta grasimile bune, sanatoase, care au un rol foarte important pentru sanatatea fizica si psihica, deoarece intra in alcatuirea membranei celulare.
Acesti acizi trebuie introdusi in organism prin alimentatie, deoarece nu se sintetizeaza singuri in corp. Cele mai bune surse de Omega 3 le gasim in fructe de mare, peste, icre de peste, ulei de peste, oua, lapte, branza, iaurt, vegetale, suc de portocale, ulei din seminte de in, de nuci, fasole, tofu. Ei trebuie sa fie prezenti in alimentatia omului, incepand de la stadiul de bebelus pana la varsta adulta.
Omega 3 in sarcina
Femeile gravide si mamele care alapteaza trebuie sa consume alimente bogate in Omega 3, deoarece previn astfel nasterea prematura, depresia post-natala si asigura dezvoltarea normala fetala. Acesti acizi se transmit bebelusilor prin laptele matern si au un rol deosebit de important in primii ani de viata. Sunt esentiali pentru dezvoltarea organelor vitale ale copilului deoarece ajuta la dezvoltarea creierului, nervilor si vederii. In plus, reduc incidenta alergiilor la nou-nascut.
Asigura un coeficient de inteligenta ridicat
Dupa perioada de alaptare, in cursul dezvoltarii fizice si comportamentale, copiii trebuie sa primeasca o alimentatie bogata in acizi grasi Omega 3, care le asigura o imunitate buna, ajuta la prevenirea aparitiei tulburarilor cardio-vasculare, la prevenirea dezvoltarii unor tulburari de comportament, a unei atitudini agresive sau depresii. De asemenea, asigura un coeficient de inteligenta semnificativ mai mare, aptitudini de comunicare mai bune si un comportament social pozitiv.
Previne aparitia infarctului miocardic
In cazul adultilor, o alimentatie bogata in acizi grasi Omega 3 asigura o stare buna de sanatate. La nivel cardiovascular, intervin in sinteza prostaglandinelor, substante ce au un rol benefic in buna functionare a inimii si vaselor de sange: astfel, sunt antiagregante plachetare, fluidifica sangele, scad tensiunea arteriala, reduc nivelul de colesterol si trigliceride, previn aparitia infarctului miocardic, a accidentelor vasculare cerebrale. Tot prostaglandinele asigura si o buna functionare a sistemului digestiv si a proceselor gastro-intestinale, deci previn aparitia fenomenelor inflamatorii din boala Crohn. Omega 3 are rol benefic in poliartrita reumatoida, reumatism, osteoporoza, prin faptul ca stimuleaza sinteza de prostaglandine si prostacicline, cu efecte antiinflamatorii. Pentru sanatatea sistemului nervos, lupta impotriva, depresiilor, a maladiei Alzheimer si a sclerozei in placi.
Are rol anticancerigen
Omega 3 are rol anticancerigen pentru ca asigura o functionare corecta a celulelor, realizand protectie contra procesele degenerative maligne, in special cancer de colon. Acesti acizi grasi s-au dovedit eficienti impotriva afectiunilor respiratorii: bronsite, emfizem si astm bronsic. Cercetari recente au aratat efectul benefic al uleiului de peste (in administrare intravenoasa) în recuperarea pacientilor aflati la terapie intensiva pentru infectii sistemice grave. Suplimentele de Omega 3 s-au dovedit de un real folos persoanelor obeze care urmeaza cure de slabire.
Ce rol are Omega 3 in afectiunile dermatologice?
Acizi grasi Omega 3 au un rol important in vindecarea pacientilor cu diferite afectiuni dermatologice: dermatite, acnee, urticarii, psoriazis. De asemenea, au efecte de incetinire a proceselor de imbatranire fiziologica a organismului, prelungind si ameliorand viata celulelor corpului. Ei reprezinta nutrienti esentiali pentru sanatatea si frumusetea pielii, favorizeaza microcirculatia la acest nivel, mentin elasticitatea si tonicitatea epidermei. Totodata, acizii grasi Omega 3 au un rol esential in mentinerea sanatatii unghiilor si a parului.
Specialist: Dr. Ruxandra Constantina
Medic de familie, cu competente in apifitoterapie