Ochelarii de vedere au devenit un accesoriu la moda. Dar ce machiaj li se potriveste ochilor acoperiti de ochelari? Ochelarii atrag atentia asupra sprancenelor, prin urmare acestea ar trebui sa fie intotdeauna bine intretinute. In plus fata de pensatul regulat, golurile din spranceana trebuie acoperite cu un creion special sau cu pudra. Tine cont de faptul ca sprancenele bine definite pun in valoare ochiul.
Fard de pleoape: LESS IS MORE
“In opinia mea, make-up-ul in cazul purtatoarelor de ochelari trebuie sa fie simplu. Nu trebuie aplicat mai mult machiaj, ci trebuie folosite tehnicile corecte”, spune make-up artistul newyorkez Bobbi Brown, care pledeaza pentru simplitatea unui make-up perfect al ochilor ascunsi de ochelari. Ochelarii in sine atrag atentia asupra ochilor, asa ca este bine sa nu exagerezi cu machajul. Ochii puternic machiati ar putea intra intr-un asa-zis conflict cu ochelarii si, in cele din urma, sa rezulte un aspect prea strident. Bobbi Brown recomanda ca atat fardul de pleoape, cat si eyeliner-ul sa aiba culori neutre – culorile stralucitoare si indraznete pot fi aplicate mai degraba pe buze!
In caz de miopie: Fardul de pleoape deschis la culoare are efect de marire a ochilor
Persoanele care se confrunta cu miopia cunosc problema: prin filtrul de sticla, ochii par mai mici, deci va trebui sa fie evidentiati prin cateva trucuri de make-up. Cele mai potrivite tonuri pentru a pune in evidenta un ochi miop sunt albul, bejul sau rozul. Aceste nuante “deschid” zona ochilor, facandu-i sa para mai mari. Prin accentuarea zonei dinspre exterior a ochiului (coltul ochiului) cu un fard usor mai inchis si prin folosirea nuantelor deschise pe interior pana la spranceana, se separa optic pleoapa de arcul sprancenii. Pentru un efect natural, estompeaza usor fardul cu un buretel. Deoarece ochelarii si ramele “inghit” din culoare, aplica fardul din abundenta. Eyeliner-ul imbunatateste efectul de marire atunci cand ochiul este complet conturat. Mai intai, aplica dermatograful pe linia genelor de pe pleoapa superioara, apoi continua in jurul intregului ochi. Catre coltul exterior, linia ar trebui ingrosata. Eyeliner-ul, a carui culoare este mai inchisa decat culoarea naturala a ochilor, creeaza un contrast foarte bun si defineste ochii.
In caz de hipermetropie: Fardul mat micsoreaza din punct de vedere optic
Hipermetropii se confrunta adesea cu problema ca, prin filtrul de sticla, ochii par foarte mari – mai ales atunci cand si dioptriile sunt mari. Aici sunt de ajutor fardurile mate in culori neutre. Pentru ca prin lentilele ochelarilor sunt lesne de observat micile neregularitati, fardul de ochi ar trebui sa fie distribuit foarte atent pentru un efect de regularitate. Cel mai bine este sa se inceapa machiajul de la coltul interior al ochiului si sa nu se aplice fard pe cutele pe care le formeaza pleoapa. Conturul realizat cu ajutorul eyeliner-ului pune in evidenta ochiul, insa trebuie aplicat foarte usor si subtire, in caz contrar ochiul putand parea mai mare prin lentila.
Eyeliner-ul este esential
In general, grosimea conturului ochilor trebuie sa tina seama de modelul ochelarilor. In cazul in care rama este mai groasa, si conturul trebuie sa fie mai accentuat. Daca rama ochelarilor este mai subtire, raportul dintre rama si contur este mai echilibrat. Conturul trebuie trasat cat mai aproape de linia genelor, intrucat spatiile ramase in urma unei trasari incorecte creeaza un aspect neplacut. Pentru o executie corecta a acestuia, trage usor pleoapa in jos, apoi deseneaza linia fara sa te opresti.
Genele rimelate „deschid” ochii
Genele frumoase, intunecate reprezinta incununarea oricarui make-up. Miopilor le sunt recomandate genele stufoase. Pentru aceasta, aplica mascara pe gene incepand de la coltul interior al ochiului, apoi deplaseaza-te spre cel dinspre exterior, cu miscari in sus. Hipermetropii nu trebuie sa aplice mascara in exces pentru ca genele s-ar lipi si ar fi prea evidente prin ochelari. Un rimel pentru gene lungi care sa separe cu precizie fiecare geana ar fi perfect.
Atentie sporita in cazul purtatoarelor de lentile de contact!
Doamnele care opteaza pentru lentilele de contact trebuie sa fie atente la cateva lucruri in materie de make-up. Pune-ti lentilele de contact inainte de a incepe sa te machiezi. Vei evita astfel cateva aspecte neplacute cum ar fi lacrimarea sau iritarea ochilor la contactul cu particulele de fard care ar putea patrunde sub lentila. Aplica eyeliner-ul, fardul si rimelul cu prudenta pentru a nu exercita o presiune prea mare pe pleoape. Pentru ca niciun corp strain sa nu ajunga sub lentila de contact, foloseste un creion dermatograf moale si numai pe marginea exterioara a pleoapei. Daca totusi in ochi a patruns ceva, scoate imediat lentila si sterge-o cu atentie cu produsele de curatare specifice. Odata ce ochii tai s-au calmat, lentilele pot fi reintroduse.
E recomandat sa renunti complet la fardul de pleoape cu sclipici pentru ca pericolul ca particulele de sclipici sa patrunda in ochi este, din pacate, mult prea mare. Cel mai bine opteaza pentru texturi cremoase care se intind foarte bine pe pleoapa.
Text: Oana Anghel