Termenul de oboseala are mai multe intelesuri, la fel cum este si perceput sub mai multe forme. O epuizare fizica o numim oboseala, o epuizare psihica o numim tot oboseala, ambele cazuri sunt normale si incercam sa le cautam cauzele exacte.
-
De la ce apar aceste stari de oboseala si cum le invingem?
Sportul este un factor al oboselii: cu cat depui mai mult efort cu atat esti mai obosit. In acest caz, esti obosit atat fizic, cat si mental. Tot timpul, pentru a fi in forma, trebuie sa practici o activitate fizica, dar cealalta extrema este oboseala. Forma de oboseala datorata efortului fizic este si cea care trece cel mai usor. Fie ca ai mers mult pe jos sau ai facut un anume sport, dupa un repaus bine meritat corpul ti se relaxeaza si totul revine la normal.
Surmenajul apare intotdeauna dupa un efort mare. Fie ca faci treaba in casa, fie ca muncesti la serviciu, munca fizica are ca rezultat oboseala. Organismul nu are de fiecare data acelasi potential, varsta este elementul-cheie atunci cand faci o activitate fizica. Poate ca faci activitati pe care le faceai cu usurinta cu ceva vreme in urma, insa aminteste-ti ca acum nu mai ai aceeasi varsta, iar oboseala apare mult mai repede.
Din ce cauza apare oboseala cronica?
De cate ori nu am auzit despre astenia de primavara, vara sau orice alt anotimp? Datorita schimbarilor de temperatura, tindem sa devenim irascibili, nervosi si de aici apare si termenul de “oboseala psihica”. Cauza acestei oboseli nu este intotdeauna bine stiuta.
De multe ori nu reusesti sa dormi si nu stii cauza exacta a insomniei, iar a doua zi dimineata te simti mai obosita decat erai seara, inainte de somn. De aici iritabilitatea si starea de emotivitate in exces, tot de la asa-numita astenie. Ai nervi, ai emotii sau stari foarte schimbatoare, razi, plangi sau esti trista ori bucuroasa in acelasi timp, aceste tulburari sunt cauzate tot de oboseala. In cazul in care ai toate aceste simptome, lucrurile nu trebuie lasate in voia oboselii, ci tratate, pentru ca, in spatele acestor afectiuni banale, pot exista adevarate afectiuni.
Stresul face si el parte din factorii oboselii. Fie ca te stresezi pentru un anumit lucru, fie ca iti faci planuri si griji pentru ca totul sa iasa perfect, fie ca iti este frica pentru ceea ce s-ar putea intampla, toate astea duc la un adevarat stres. In toate aceste momente, nervii tai sunt cei mai incercati.
Medicamentele sunt si ele obositoare din moment ce obisnuiesti sa-i dai organismului pastile la cel mai mic semn de afectiune. Dupa o perioada de timp si dupa o anumita varsta, dozajul creste, la fel si nevoia organismului de a consuma mai multe medicamente. Cel mai important este sa te hidratatezi si sa iti alimentezi organismul in mod corect pentru a evita folosirea in exces a medicamentelor.
Text: Camelia Maria Diaconu