Ti s-a intamplat sa te trezesti dimineata mai obosita decat te simteai in seara precedenta? Esti ametita, ai dureri de cap si ai face orice sa mai zabovesti cateva minute in pat? Ei bine, exista cativa factori care afecteaza calitatea somnului si care ne pot pune in pericol sanatatea. Toate acestea pot conduce la instalarea oboselii cronice daca simptomele persista mai mult de sase luni. Iata cateva dintre cauzele starii de oboseala dis-de-dimineata!
Mergi la somn stresata
Dupa o zi plina, putine dintre noi reusesc sa se deconecteze, sa se relaxeze. Luam cu noi acasa toate problemele de peste zi, iar tarziu in noapte, avem obiceiul de a ne verifica e-mailul si de a ne gandi la ceea ce ne asteapta ziua urmatoare, in loc sa citim, sa petrecem timp alaturi de cei dragi, sa vizionam un film. In plus, gandul ca avem o intalnire la prima ora sau ca trebuie sa ajungem, de exemplu, la un control medical ne tine in tensiune. O baie calduta inainte de culcare cu saruri relaxante, o cana de lapte sau chiar cateva posturi de yoga te-ar putea ajuta sa te odihnesti mai bine.
Cafea si alcool inainte de culcare
Potrivit specialistilor, un pahar de vin prezinta numeroase beneficii pentru sanatate. Insa, daca acel pahar de vin este baut chiar inainte de culcare, s-ar putea sa nu te mai odihnesti cum ar trebui. De asemenea, bauturile pe baza de cofeina ar putea avea un efect negativ asupra celulelor nervoase, interferand cu ciclul de somn si activand starea de vigilenta. Pe tot parcursul noptii te vei muta de pe o parte a patului pe cealalta si vei atipi pentru o foarte scurta perioada. Incearca sa renunti la aceste vicii daca te trezesti cu cearcane si dureri de cap.
Sindromul picioarelor nelinistite
Sindromul picioarelor nelinistite poate aparea indiferent de varsta, iar persoanele care se confrunta cu aceasta problema au parte de un disconfort la nivelul picioarelor, mai ales cand stau in pat. Durerile, furnicaturile sunt resimtite in zona gambei cel mai des, de aici si nevoia de a te ridica din pat si de a te plimba, in incercarea de a scapa de starea de disconfort. Asadar, tulburarile de somn sunt frecvente la cei care sufera de sindromul picioarelor nelinistite.
Apneea de somn
In timpul somnului se instaleaza o scadere sau o oprire a respiratiei – astfel, cantitatea de oxigen pe care o inspiri se diminueaza, motiv pentru care te poti trezi de-a lungul noptii in repetate randuri pentru ca nu mai poti respira. Incepi sa sforai, iar dimineata te trezesti cu senzatia ca nu te-ai odihnit absolut deloc. Acelasi lucru se intampla daca unul dintre parteneri sforaie si celalalt nu. Studiile realizate de-a lungul timpului au aratat ca persoanele care dorm alaturi de parteneri cu apnee de somn nu se pot odihni cum trebuie. Consulta un medic specialist!
Bruxismul
Bruxismul este o activitate neuromusculara subconstienta. Potrivit expertilor, doar 5% dintre persoanele care sufera de bruxism stiu ca isi scrasnesc dintii si asta abia dupa ce afla de la partener. Daca te intrebi ce legatura exista intre bruxism si oboseala de dimineata… este simplu. Scrasnitul dintilor implica inclestarea muschilor, interferand cu relaxarea necesara pentru un somn profund. Corpul este, mai degraba, angajat in starea de veghe decat in cea de repaus.
Pe langa toate acestea, as vrea sa-ti mai spun un secret. Atunci cand alarma suna dimineata iar tu o amani pentru ca simti nevoia sa te mai odihnesti cateva minute, acest gest agraveaza starea deja existenta. Cele cateva minute in plus de somn sunt intrerupte constant de sunetul alarmei, somnul nefiind unul de calitate. Seteaza-ti alarma fix la ora la care ai de gand sa te ridici din pat.
Farmacistii Catena recomanda produsul Supradyn. Daca iti doresti o doza de energie suplimentara, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar Supradyn Energy! Mai multe detalii despre produse gasiti aici.
Text: Ruxandra Dumitrescu