A fi obosit dupa o zi de munca sau dupa o activitate fizica solicitanta este perfect normal, insa atunci cand starile de oboseala se manifesta constant si fara o cauza anume, deja putem vorbi de sindromul oboselii cronice, denumita neurastenie in termeni medicali. Din pacate, tot mai multe persoane sufera, constient sau nu, de aceasta afectiune careia nici macar medicii nu-i pot oferi o cauza exacta si un diagnostic sigur. Conform unui studiu, in Romania, peste 41.000 de persoane, majoritatea femei, se confrunta cu oboseala cronica, considerata a fi boala omului modern. In sezonul rece, pe fondul unei alimentatii gresite, careia i se alatura lipsa miscarii si a razelor solare, organismul devine mult mai vulnerabil si, astfel, oboseala cronica se instaleaza mai usor.
De ce apare oboseala cronica?
Asa cum spuneam si mai sus, nu exista o cauza anume care sa determine aparitia oboselii cronice, insa exista o serie de factori care pot influenta declansarea sa. Stresul si programul de munca prelungit ocupa loc fruntas in lista, urmate de starile anxioase prelungite si netratate. De asemenea, carentele de vitamine si minerale din organism creeaza un context prielnic instalarii starii de moleseala. Oboseala cronica poate aparea si in urma unui esec, insa exista si teorii conform carora sistemul imun, sistemul nervos si cel endocrin au o contributie considerabila in declansarea acestui sindrom.
Simptomele oboselii cronice
Senzatia continua si nemotivata de oboseala, cu atat mai mult cu cat este resimtita chiar de dimineata, este primul si principalul simptom care ar trebui sa ne ingrijoreze. Daca starea se manifesta pe o perioada mai mare de 6 luni, este recomandat consultul unui medic de specialitate. In primul rand, tineti cont de faptul ca simptomele pot fi foarte asemanatoare cu cele ale unei banale raceli. De asemenea, senzatiile de ameteala, durerile de cap si musculare, problemele de memorie, incapacitatea de concentrare si confuzia sunt simptome care anunta oboseala cronica. Insa acest sindrom se poate traduce si prin inflamarea ganglionilor limfatici, dureri de gat si dificultati la inghitire, colon iritabil, stomac sensibil si tulburari ale tranzitului intestinal − ca urmare, pot aparea schimbari bruste ale greutatii corporale. Totodata, transpiratia, variatiile de tensiune arteriala si lipsa apetitului sexual sunt in stransa legatura cu oboseala cronica. Persoanele care se confrunta cu aceasta afectiune prezinta si stari de nervozitate exagerata.
Oboseala cronica afecteaza viata sociala
Este foarte important sa fim atenti la simptome, caci oboseala cronica netratata ne poate influenta negativ stilul de viata, prin afectarea capacitatii de munca, a activitatilor si relatiilor sociale. In plus, pe fondul unei oboseli accentuate, exista boli care se pot manifesta cu usurinta, asa cum este gastrita, ulcerul, hipertensiunea, hipotensiunea, bolile de inima sau depresia si insomnia acuta.
Cum tratam oboseala cronica?
Tratamentul trebuie prescris doar de catre medic, insa noi putem imbunatati anumite aspecte ale vietii care se afla in stransa legatura cu neurastenia. In primul rand, dieta sanatoasa pe baza de vitamine, minerale si alimente energizante este prima solutie, cu atat mai mult cu cat suntem in sezonul rece. Suplimentele alimentare naturale cu rol imunizant sau antidepresiv sunt, de asemenea, recomandate, alaturi de ceaiurile cu efect calmant. Evitati stresul, alegeti plimbarile in natura si exercitiile fizice usoare, optati pentru sedinte de masaj si chiar de yoga si incercati sa va imbunatatiti calitatea si cantitatea somnului. In cazurile severe de oboseala cronica, este indicat sa apelati la ajutorul unui psihoterapeut.
Farmacistii Catena recomanda produsele Secom. Daca iti doresti sa combati efectele oboselii cronice si, totodata, sa te incarci cu energie, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar Alive de la Secom! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Madalina Manole