De la antrenamentele epuizante la dietele nesanatoase, la noptile pierdute, la plansul incontrolabil nu este decat un pas. Ne mutilam corpurile in ideea de a arata mai bine, ne chinuim picioarele atunci cand le fortam sa stea pe tocuri de 15 cm, ne stricam tenul atunci cand suntem prea obosite si adormim cu make-up-ul pe fata. Sunt atat de multe obiceiuri nesanatoase pe care, desi ne fac rau, continuam sa le avem. Astfel ne compromitem sanatatea cu buna stiinta.
Tocuri inalte
Majoritatea femeilor opteaza zilnic pentru pantofii cu toc inalt, chiar daca acest lucru le afecteaza sanatatea. Tocurile inalte afecteaza postura, pun presiune pe articulatii si pot duce la o serie de afectiuni, precum artrita, dureri de spate si leziuni ale tendoanelor. Pentru a minimiza daunele provocate de purtatul pantofilor cu toc, limiteaza-te la tocuri de maximum 4 cm si poarta talpi interioare. Acestea ajuta la reducerea presiunii asupra articulatiilor.
Lipsa demachierii
Cele mai multe dintre noi am facut imprudenta de a dormi cu make-up-ul pe fata la un moment dat. Machiajul, impreuna cu murdaria si sebumul care se acumuleaza in mod natural in piele pe tot parcursul zilei reprezinta o cale sigura de astupare a porilor. Rimelul poate afecta ochii provocand iritatie sau chiar infectie. Spalarea fetei inainte de culcare nu doar ca elimina machiajul, ci si bacteriile care se acumuleaza pe parcursul zilei. Aceste bacterii vor da nastere acneei si pielea va avea un aspect nesanatos.
Gentile de umar mult prea grele
Datorita numarului tot mai mare de gadgeturi si accesorii, majoritatea femeilor cara, in fiecare zi, kilograme bune in gentile pe care le poarta pe umeri. Desi s-ar putea sa nu simti efectele chiar acum, pe termen lung caratul gentii poate duce la afectiuni grave ale spatelui si gatului. Nu astepta pana cand va fi prea tarziu – fa-i o favoare sanatatii tale si elimina toate elementele neesentiale din geanta ta.
Sutiene de marimi necorespunzatoare
Se crede ca mai mult de 70% dintre femei poarta sutiene de marimi necorespunzatoare. Sutienele care nu se potrivesc marimii bustului (fie sunt prea mici sau prea mari) pot provoca o serie de probleme de sanatate, inclusiv dureri de spate, de gat si dureri de piept, dificultati respiratorii, iritatii ale pielii si chiar probleme de circulatie.
Mancatul emotional
Mancatul emotional afecteaza ambele sexe, dar cele mai recente studii sugereaza ca barbatii mananca atunci cand se confrunta cu emotii pozitive, in timp ce femeile mananca atunci cand sunt triste. Femeile sunt, de asemenea, mult mai predispuse la a-si satisface pofta de dulce cu alimente bogate in calorii.
Privarea de somn
Lipsa somnului afecteaza nu doar capacitatea noastra de concentrare in ziua care urmeaza, ci este asociata si cu riscul bolilor de inima. Mai mult decat atat, lipsa somnului determina o oboseala generala si imbatranirea prematura a organismului. Din nefericire pentru femei, statisticile sugereaza ca problemele legate de somn afecteaza mai mult femeile decat barbatii, in timp ce un studiu de la Universitatea din Michigan a constatat ca femeile sunt de doua ori mai predispuse sa renunte la somn pentru a avea grija de altii.
Obsesia pentru aspectul fizic
In timp ce la ambele sexe se inregistreaza neincrederea in propria persoana, femeile sunt cele care incearca sa atinga perfectiunea indiferent de consecinte. Studiul publicat in revista Obstetrics & Gynecology a constatat ca 16% dintre femei cred ca perfectiunea poate fi atinsa odata cu eliminarea surplusului de greutate, iar in urma unui studiu realizat de Dove s-a constatat ca 90% dintre femei isi doresc sa schimbe cel putin un lucru la ele. Nesiguranta afecteaza nu numai sanatatea noastra mintala, dar poate duce chiar si la traume fizice cauzate de dietele extreme, cum ar fi efectul yo-yo sau tulburari de alimentatie.
Text: Andreea Popescu