Sarbatorile Pascale reprezinta, pe langa semnificatia spirituala, si un prilej de a ne revedea cu rudele si prietenii apropiati si de a sta in jurul unei mese cu bucate alese depanand amintiri si simtindu-ne bine. De pe aceasta masa nu vor lipsi niciodata ouale rosii, cozonacul si traditionalul miel pregatit de catre gospodine asa cum stiu ele mai bine. Daca insa ne-am fi nascut intr o alta tara sau daca ne hotaram sa ne mutam din Romania, atunci cu siguranta va trebui sa schimbam si meniul de Paste. Am intocmit pentru voi o lista cu obiceiurile culinare pentru masa de Paste adunate din diferite colturi ale lumii.
Obiceiuri culinare din Anglia – Hot cross buns
Hot cross buns reprezinta denumirea unor chifle dulci care seamana cu cozonacul romanesc. Adesea, chiflele sunt ornate cu semnul crucii si umplute cu stafide. In plus, englezii mai consuma si un desert format dintr-o prajitura cu fructe si glazurata cu martipan pentru a marca astfel sfarsitul postului, deoarece prajitura contine ingredientele care au lipsit in toata aceasta perioada de pe mesele englezilor.
Masa de Paste in Rusia – Paskha
Paskha inseamna, in limba rusa, Paste, insa in acelasi timp reprezinta si numele unui desert special realizat in cinstea acestei sarbatori. Desertul contine crema de branza si branza de vaci, alimente interzise in timpul postului. Prajitura are in compozitie si fructe uscate, toate acestea asezate sub forma de piramida. De pe aceasta prajitura nu lipsesc literele „XB” care, potrivit grafiei chirilice, inseamna „Hristos Inviat!”
Obiceiuri culinare pentru masa de Paste din Brazilia – Poçoca de Amendoim
I se spune mai des Poçoca si este un desert facut din alune zdrobite, zahar si faina de manioc (arbust tropical cu radacina in forma de tubercul). Gustul este asemanator celui de unt de arahide. Acest desert, sau mai degraba bomboana, este consumat in Brazilia in timpul acestei sarbatori.
Ce se pune pe masa de Paste in Italia – Colomba Pasquale
Facut din drojdie naturala, unt, faina, zahar si oua, aceasta painica traditionala este servita in Italia de Paste. De obicei, are forma unui porumbel care reprezinta pacea, pe Hristos. Inainte de a fi coapta, painea este acoperita cu migdale si zahar.
Masa de Paste in Peninsula Scandinava – Hering
In Peninsula Scandinava, acest peste de apa sarata este mancat crud, murat sau gatit. In mod traditional, se serveste alaturi de paine de secara, cartofi si smantana. Se bea si Schnapps, o bautura alcoolica nemteasca.
Obiceiuri culinare din Spania – Monas
In perioada Pastelui, in Spania, se servesc sculpturi elaborate din ciocolata numite Monas. Unele dintre aceste figuri pot fi admirate in incinta Muzeului de Ciocolata din Barcelona. Celebreaza istoria si reprezinta o sursa de divertisment.
Preparate culinare din Norvegia – Paskelbrygg
Daca tot am vorbit despre mancaruri, de ce sa nu vorbim si despre bauturi. Fabricile de bere din Norvegia fac un amestec special al celor mai bune beri locale. In 1934, bautura a fost interzisa ca urmare a opozitiei unor grupuri crestine. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, aceasta bere de sarbatoare a inceput sa devina populara, fiind servita si astazi.
Text: Ruxandra Raica