Partea frustranta cu aparitia acneei este ca aceasta apare la oricine, indiferent de varsta. Partea buna, este ca la unii se manifesta intr-un fel mai bland, iar la altii intr-un mod mai brutal. Oricum ar fii, la varsta adulta aceasta este si mai greu de suportat.
Se cunoaste faptul ca oamenii predispusi la acnee se nasc cu un numar de celule de aproximativ patru pana la cinci ori mai mare decat persoanele care nu sunt predispuse la aceasta afectiune. Cu toate acestea, exista si alti factori care duc la iritarea pielii. Se pare ca vinovatul se afla in obiceiurile de ingrijire zilnica.
Obiceiul NR. 1: Folosirea machiajului cu ingrediente care pot provoca iritatii
Exista ingrediente prezente in anumite produse cosmetice si in cele destinate protectiei solare care pot provoca alergii si iritatii. Acum, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renunti la fondul de ten (infricosator, stim) sau la cremele SPF (te rog, nu o face!), dar este nevoie de un ochi vigilent “aruncat” pe etichetele produselor.
• Culoare artificiala – Uita-te pe lista ingredientelor produsului cosmetic achizitionat. Cel mai bine e sa poti lua o mostra de fond de ten, s-o incerci acasa (lumina naturala/artificiala) si sa vezi cum se adapteaza tenului tau. Fa acest lucru pentru a evita iritarea pielii. Partea urata este ca ingredient nocive pentru piele pot fi gasite si in diferite rujuri, dar si in fardul de obraz, ceea ce poate provoca eruptii in jurul gurii sau pe obraji.
• Lanolina – Aceasta este, practic, termenul-fantezie pentru sebum (ulei de sebum). Acest compus poate fi bun pentru pielea uscata, insa nu si pentru cea mixta sau grasa. Acizii grasi continuti de derivatii de lanolina pot agrava problemele tenului gras si pot determina aparitia cosurilor. De asemenea, lanolina poate provoca alergii persoanelor cu pielea sensibila.
• Ulei mineral – Acest compus reprezinta capcane pentru piele deoarece duce la atragerea bacteriilor mai mult decat de obicei (cauza principala a aparitiei acneei).
• Parfumuri artificiale – pot irita pielea si pot cauza eruptii. Multe parfumuri sintetice irita pielea si provoaca aparitia cosurilor. Incearca sa folosesti cat mai putine produse parfumate.
Obiceiul NR. 2: Pielea uscata
Stergerea excesului de sebum de pe fata ta este un mod sigur de a-ti irita pielea. Desi ar putea parea o idee buna sa iti stergi excesul de sebum de pe ten cu diverse produse cosmetice, trebuie sa intelegi ca pielea ta este mult mai complicata decat atat. Uscarea pielii va provoca, de fapt, imbatranirea prematura, aparitia acneei, iritatii. Pielea, in mod natural, incearca sa se hidrateze singura, in cazul in care se simte uscata. Atunci va incerca sa echilibreze situatia prin producerea de mai mult de ulei, continuand cercul vicios. Pentru a evita aceste neplaceri, fii blanda cu pielea ta si hidrateaz-o ori de cate ori ai ocazia.
Obiceiul NR. 3: Maini murdare
Mainile noastre pot fi un camp real de germeni in special daca atingem diferite obiecte la locul de munca. Simplul fapt ca ai pus mana pe telecomanda sau pe mouse-ul de la calculator poate duce la o adevarata eruptie pe fata ta, iar tu nu iti doresti acest lucru, nu? Ei bine, indicat este ca atunci cand iti speli fata, sa nu te stergi cu acelasi prosop cu care ti-ai sters mainile si viceversa. Aceste actiuni nefavorabile nu numai ca ne expun pielea la o multime de bacterii, dar duc si la aparitia acneei.
Solutia: Cel mai indicat este sa acoperi pana si difuzorul telefonului atunci cand vorbesti la el, pentru ca, asa cum o arata cercetarile in domeniu, pe carcarsa telefonului se regasesc cele mai multe bacterii. Spala-te pe maini ori de cate ori ai ocazia si fii foarte atenta la igiena ta personala, pentru ca si firele de par ascund in ele anumite bacterii care, in final, duc la aparitia acneei.
Obiceiul NR. 4: Presiune (la figurat)
E bine ca esti constienta ca stresul iti poate afecta inima si stomacul, insa stiai ca acelasi stres poate duce la cresterea numarului unor hormoni ce sunt responsabili pentru aparitia acneei? Trist, dar atat de adevarat. Ba chiar mai mult de atat, stresul poate agrava aspectul acneei. Schimbarile hormonale si stresul pot duce la acnee sau la complicarea inflamatiilor. Se presupune ca acneea este cauzata de sensibilitatea organismului la testosteron. Pe de alta parte, acneea poate fi un efect secundar al unor medicamente folosite in tratarea stresului.
Obiceiul NR. 5: Fata de perna
Ca si in cazul hainelor murdare, pielea ta reactioneaza negativ atunci cand este acoperita cu haine neingrijite. La fel se intampla si cu fata ta, daca este “obligata” sa doarma pe aceeasi fata de perna mai mult timp. Deoarece uleiul de pe fata si de pe par este lasat pe perna in timp ce dormi, acest lucru poate duce la iritarea pielii si la aparitia acneei. Specialistii recomanda schimbarea fetei de perna o data sau de doua ori pe saptamana pentru a evita aceste neplaceri. Si tine minte faptul ca o multime de detergenti si balsamuri de rufe contin parfum, care pot provoca iritatii la nivelul fetei.
Obiceiul NR. 6: Produse de par pe care le utilizati
Multi oameni nu cred ca produsele lor de par pot provoca acnee, dar gandeste-te cat de des iti atinge parul fata. Indicat este sa iti speli parul in fiecare seara, deoarece toti microbii din par ajung direct pe fata de perna pe care dormi. O igiena corespunzatoare a scalpului ajuta ca porii sa nu se mai infecteze atat de usor. Produsele pentru par cu continut de ulei, silicon si plastifianti vor bloca porii sa se infecteze, asa ca incearca sa te orientezi spre produsele ce contin aceste ingrediente daca vrei sa nu ai surprize neplacute.
Obiceiul NR. 7: Folosirea unor accesorii de machiaj necuratate
Bine, acum ca ai invatat lectia cu etichetele produselor cosmetice pe care le achizitionezi, este momentul sa te gandesti la accesoriile pe care le folosesti atunci cand te machiezi. Pensulele, periutele si buretii cu care aplici zilnic machiajul pot fi si ele o sursa de bacterii cauzatoare de acnee. Indicat este sa le cureti macar o data pe luna. Incearca sa folosesti cosmetice noncomedogenice– care nu blocheaza porii.
Obiceiul NR. 8: Dieta ta
OK, deci ai auzit zvonuri ca anumite alimente precum ciocolata si prajelile duc practic la aparitia cosurilor, dar vestea buna este ca nu e in totalitate adevarat. Intr-adevar, o dieta nesanatoasa poate afecta grav calitatea pielii tale, insa nu atat de mult pe cum s-ar crede. Alimentele cu indice glicemic ridicat (cum ar fi zaharul rafinat, painea alba, pastele si alimentele prajite) pot provoca acnee. Deci, daca mananci aceste alimente numai ocazional, atunci nu trebuie sa te ingrijorezi. Un alt factor este alcoolul, care, in cantitati mari si consumat des, poate provoca acneea, pentru ca deshidrateaza nu numai pielea, ci intregul organism.
Obiceiul NR. 9: Imbracaminte necorespunzatoare
Hainele pe care le porti ar putea fi prima cauza pentru aparitia acneei pe corp. Tesaturile din poliester si cele din lycra sunt cele mai periculoase materiale pentru piele.
Solutia: Alege haine din fibre naturale (bumbac), in care sa poata respira pielea.
Obiceiul NR. 10: Fumatul
In timp ce unii medici nu se pun de acord in ceea ce priveste efectele pe care le are fumatul asupra pielii, exista dovezi clare care demonstreaza ca acesta influenteaza intr-o mare masura aparitia acneei. De exemplu, cercetatorii de la Institutul de dermatologie din San Gallicano, Roma, au identificat factorii noninflamatorii responsabili pentru aparitia acneei. Ei au constatat, de asemenea, ca fumatorii care au avut acnee in anii de adolescenta au fost de patru ori mai predispusi la acnee la maturitate decat nefumatorii. “Acneea fumatorilor”, cum a fost numita, se caracterizeaza prin blocarea porilor si aparitia comedoanelor, a punctelor negre continand diferite bacterii care duc, in final, la inflamarea epidermei.
Text: Andreea Popescu
Foto Shutterstock