In urma unui nou studiu s-a constatat ca greutatea excesiva este in stransa legatura cu aparitia cancerului mamar la femei. Se pare ca cercetatorii au descoperit ca femeile supraponderale sau obeze diagnosticate cu cancer de san prezinta un risc mai mare de reaparitie a cancerului, comparativ cu femeile suple.
Dr. Jennifer Ligibel, medic oncolog la Dana-Farber Cancer Institute, Boston, Statele Unite ale Americii si profesor asociat la Harvard Medical School, impreuna cu colegii sai au studiat datele a 10.000 paciente diagnosticate cu cancer mamar pe o perioada de 10 ani. Acestia au urmarit sa afle indicele de masa corporala al acestor femei, cat si nivelul de activitate fizica. Astfel, 1,2% dintre paciente erau supraponderale, 32,6% aveau o greutate normala si 33% erau obeze.
Potrivit oamenilor de stiinta, cresterea in greutate ar putea sta la originea recidivei cancerului la san, iar prezenta celulelor canceroase in ganglionii limfatici duce la reaparitia cancerului mamar chiar si dupa o interventie chirurgicala.
„Mai multe studii au aratat ca, daca o femeie este supraponderala sau obeza in momentul in care este diagnosticata cu cancer de san, aceasta prezinta un risc mai mare de recurenta a cancerului. Studiul nostru a fost facut pentru fiecare pacient in parte in functie de greutatea acestuia”, a declarat dr. Ligibel. „Astfel am descoperit ca femeile cu cel mai ridicat indice de masa corporala (IMC) prezentau un risc cu 35% mai ridicat de aparitie a cancerului triplu negativ, respectiv cu 39% mai ridicat de aparitie a cancerului la san pozitiv pentru receptorul estrogen.”
In continuare, cercetatoarea spera sa studieze aparitia cancerului la san triplu negativ la femeile mai tinere, intrucat acest tip de cancer le afecteaza si pe acestea. Riscul de reaparitie a cancerului la san este mai mare la femeile obeze si supraponderale. Astfel, pe o perioada de 5 ani, 50,8% dintre femeile obeze au raportat reaparitia cancerului comparativ cu 38,5% femei normoponderale. Pe 10 ani, rata de recurenta a fost de 58% la femeile obeze si 45,4% la femeile normoponderale.
O serie de studii in curs de desfasurare se bazeaza pe modul in care schimbarea stilului de viata, pierderea in greutate si o dieta mai buna afecteaza hormonii ce duc la aparitia cancerului de san. In cele din urma, oamenii de stiinta sunt interesati de studierea impactului pe care-l poate avea pierderea in greutate asupra riscului de recurenta a cancerului de san la femeile cu cancer.
“Obezitatea este un factor modificabil si, desi nu exista dovezi suficiente pentru a spune cu certitudine ca pierderea in greutate va reduce riscul de reaparitie a cancerului de san, exista legaturi clare intre factorii ce privesc stilul de viata si modelele de prognoza de cancer de san”, a mai adaugat dr. Ligibel. Acest lucru inseamna ca exista si alti factori legati de obezitate care influenteaza dezvoltarea acelor tipuri de cancer care nu au receptori pentru hormoni, cum este cancerul la san triplu negativ.
Text: Andreea Popescu