Intr-o noua cercetare, s-a ridicat problema modului de strangere a mainii oamenilor cu care interactionezi. Dat fiind ca nu s-a demonstrat care este modul corect in care mana interlocutorului trebuie stransa, cercetatorii de la Institutul Beckman, impreuna cu cercetatorii de la Departamentul de Psihologie din Marea Britanie au analizat indeaproape acest mod de interactiune.
Savantii au pus pe seama corelarii neuronale modul in care se strange mana atunci cand interactionezi cu cineva.
Cercetatorii au descoperit ca “o strangere de mana precede interactiunea sociala si poate spori impactul pozitiv si diminua impactul negativ. Strangerea mainii este o reminiscenta a epocii primitive. Daca in trecut acest gest avea semnificatia de a arata celorlalti ca sunt pasnici, in prezent acest gest are implicatii evidente pentru cei care doresc sa faca o impresie buna.
“Le-as spune sa fie constienti de puterea cu care strang mana interlocutorului. Am constatat ca puterea cu care strangi mana nu numai ca mareste efectul pozitiv spre o interactiune favorabila, dar si diminueaza eventualitatea unei impresii negative. Multe dintre interactiunile noastre sociale pot merge intr-o directie favorabila pentru simplul motiv ca puterea cu care am strans mana celuilalt atenueaza impactul negativ al unei neintelegeri posibile”, a declarat Florin Dolcos din cadrul Departamentului de Psihologie.
Studiul s-a axat pe comportamente experimentale de abordare si evitare in interactiunile sociale. Raspunsurile comportamentale au fost colectate de la 12.450 de voluntari de sex masculin si de sex feminin care au vizionat si evaluat videoclipuri animate non-verbale ale clientilor-gazda in care acestia interactionau intr-un cadru de afaceri.
Rezultatele au aratat ca “sensibilitatea crescuta a strangerii mainii se apropie de un comportament de evitare, care a fost legat de o evaluare negativa a comportamentului de abordare si incredere in sine scazuta”. Se pare ca o strangere de mana denonta slabiciune sau interes fata de interlocutor. Insa, atentie! Savantii avertizeaza asupra faptului ca o strangere de mana ferma nu are aceleasi implicatii si in cazul barbatilor. Altfel spus, o femeie are mai multe avantaje decat un barbat in cazul in care dovedeste o strangere de mana ferma, dar ambele sexe transmit prin aceasta o impresie favorabila.
Videoclipurile vizionate de catre participanti in cadrul studiului au prezentat o interactiune intre doi oameni de afaceri. Cifrele au inclus o gazda si un invitat ce se intalnesc pentru prima data. Psihologul Florin Dolcos a declarat ca folosirea videoclipurilor animate cu figuri umane care interactioneaza intr-un context social definit reprezinta un mare pas inainte in acest tip de cercetare.
“Cercetarile anterioare care investigheaza interactiunile sociale au folosit statistici in loc de stimuli dinamici sociali sau s-au concentrat doar pe fete umane. Cu toate acestea, in viata de zi cu zi, oamenii sunt de obicei implicati in interactiuni dinamice cu ceilalti intr-un context social definit. Cred ca acesta este motivul pentru care studiul nostru se diferentiaza de celalalte studii”.
Sfatul oamenilor de stiinta atunci cand iti doresti sa obtii un job este sa eviti o strangere de mana moale sau una care sa zdrobeasca mana celuilalt. In ceea ce priveste ordinea in care este intinsa mana, se pare ca femeia este cea care intinde prima mana, cel mai in varsta celui mai tanar si cel cu grad superior celui cu grad mai mic.
Text: Andreea Popescu