Oamenii de stiinta au constatat faptul ca un simplu test de sange le va putea indica femeilor daca prezinta risc de depresie postnatala.
Potrivit studiului care a verificat aceasta ipoteza, unele femei reactioneaza genetic la factorii de mediu care declanseaza depresia prin suprasolicitarea axei HPA, care este responsabila cu activitatea hormonilor ce regleaza starile de stres, conform Daily Mail.
Aceasta descoperire ar putea ajuta ca femeile susceptibile la depresie postnatala sa beneficieze de un tratament mai rapid si mai eficient. In prezent, diagnosticarea cazurilor de depresie postnatala este posibila la doua saptamani dupa nastere si una din sapte femei sufera de aceasta afectiune.
Ei au descoperit ca femeile care au dezvoltat depresie postnatala au mai multe sanse de a avea o variatie de ADN in doua gene receptoare. Rezultatele studiului demonstreaza faptul ca unele femei cu elemente genetice distincte reactioneaza mai rapid la factorii declansatori ai depresiei.
Cercetarile au fost facute publice la Congresul International de Endocrinologie, de catre profesorul Dimitris Grammatopoulos, care a declarat: „Politicile actuale de screening se bazeaza pe constatarea oportunista a cazurilor de DPN utilizand instrumente de screening, care nu pot identifica factorul de risc de depresie postnatala, inainte ca acest risc sa se intample”.
Constatarea pare sa confirme faptul ca depresia postnatala este un factor specific depresiei, devenind astfel un element genetic distinct, ceea ce inseamna ca unele femei sunt genetic mai predispuse la factorii de mediu care declanseaza depresia.
Profesorul Grammatopoulos a mai declarat ca acest studiu este primul in acest domeniu care a semnalat o legatura stransa intre functia axei HPA si depresia postnatala, potrivit cotidianului Daily Mail.
„Credem c? am facut un pas inainte in vederea caracterizarii riscurilor potentiale la care sunt supuse femeile dupa nastere si, prin urmare, am deschis calea pentru un tratament in timp util, adecvat din punct de vedere medical femeilor care sunt susceptibile sa dezvolte DPN”, afirma profesorul Grammatopoulos.
Desi poate parea evident faptul ca DPN este cauzata de un fel de tulburare hormonala ce este transformata intr-o forma de depresie, acest lucru inca nu a fost dovedit stiintific.
Text: Andreea Popescu