Regele Charles al III-lea a fost încoronat monarh. Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, i-a aşezat pe cap coroana somptuoasă din secolul al XVII-lea a Sfântului Edward, în cel mai important moment al ceremoniei de la Westminster Abbey, în inima capitalei britanice.
Regina Elisabeta a II-a folosit ani de zile produsele Cyclax, o gamă adaptată nevoilor femeilor tonice, puternice, classy, naturale, de toate vârstele și cu prețuri foarte accesibile. Gama recomandată şi de farmaciştii Catena!
În spatele unui paravan, Arhiepiscopul de Westminster a turnat ulei sfânt din Ampulla, o sticlă de aur în formă de vultur, pe lingura de încoronare, iar apoi Arhiepiscopul de Canterbury l-a uns pe Charles pe cap, piept și mâini, potrivit Liturghiei Bisericii Angliei.
Lingura din secolul al XII-lea, cu argint aurit, este cel mai vechi obiect folosit la încoronări. Pe fundal, Corul Abbey Westminster a cântat imnul „Zadok the Priest” de George Frideric Handel, care a fost compus pentru încoronarea regelui George al II-lea în 1727 și interpretat la fiecare încoronare britanică de atunci.
Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a așezat coroana Sfântului Eduard pe capul lui Charles al III-lea. A fost singura dată când Charles a purtat această coroană (ulterior va fi folosită o versiune mai uşoară şi nouă, creată special pentru el). Coroana Sfântului Eduard care este folosită doar pentru încoronarea unui nou monarh a fost făcută pentru omonimul noului rege, Charles al II-lea, în 1661.
După ce l-a încoronat pe Charles, Welby a strigat: “God save the king!” (Trăiască regele!”). Cei prezenți au repetat cuvintele.
Curând după aceea, Camilla a fost și ea încoronată. La fel ca și soțul ei, ea a fost unsă cu ulei sfânt de către Arhiepiscopul de Canterbury – de data aceasta în vizorul publicului – înainte de a fi pusă pe cap Coroana Reginei Mary.
O sărbătoare muzicală
Muzica a stat la baza întregii sărbători, în concordanță cu istoria. Fiecare etapă a fost marcată fie de o mare lucrare corală, de o compoziție extravagantă pentru orgă sau de o melodie evocatoare, toate interpretate de cântăreți și muzicieni recunoscuţi.
Regele Charles și regina Camilla au intrat în mănăstire pe melodiile „M-am bucurat”, imnul de încoronare, scris de Hubert Parry pentru încoronarea regelui Edward al VII-lea în 1902 și cântat la toate încoronările de atunci.
Dar vechiul a fost amestecat cu noul; Charles i-a cerut lui Andrew Lloyd Webber – a cărui muzică este mai familiară publicului din West End decât congregațiilor din Westminster Abbey – să scrie un imn al încoronării, „Make a Joyful Noise”, care a fost interpretat după înscăunarea Camillei.
Și astfel la acest eveniment a fost marcată prima apariție a unui cor gospel la o încoronare; îmbrăcați în alb strălucitor, Corul Înălțarea a intonat „Aleluia” chiar înainte de predica Arhiepiscopului.
Doamna în albastru
Îmbrăcată cu o pelerină și o pălărie cu detalii aurii, o femeie în albastru a atras atenția în timp ce mânuia un obiect important al protocolului de încoronare – Sabia ofrandei sau Sabia cu bijuterii, înainte și după învestitură, când a fost folosită. Dar cine este ea?
Penny Mordaunt este un parlamentar conservator în Regatul Unit din 2010.
Ea a fost implicată în ceremonie pentru că, în calitate de actual lider al Camerei Comunelor, este și Lordul Președinte al Consiliului Privat – un organism format din politicieni de rang înalt care acționează ca și consilieri oficiali ai monarhului.
Președintele consiliului este implicat într-o varietate de ceremonii regale, acționând ca o punte simbolică între Rege sau Regina și oficialii aleși ai țării. Mordaunt a ţinut un speach şi la Proclamarea Regelui Charles, la două zile după moartea Reginei.
Ținuta Reginei Camilla
Regina Camilla a avut o ținută regală în nuanțe de fildeș, argintiu și auriu. Dar cine a semnat creațiile? Deloc surprinzător, a fost un designer britanic, Bruce Oldfield, cel care a creat şi o mare parte dintre rochiile Prinţesei Diana şi cel cu care actula regină are o relație de lungă durată.
Simplă, creată și croită din Peau de Soie, o țesătură de mătase cu un finisaj lucios mat, rochia ei de încoronare a semănat mai mult cu o rochie brodată, decât cu una tradițională.
Ajunsă la Westminster Abbey înainte de slujbă, pe o vreme ploioasă, Camilla a avut rochia protejată de pelerina din catifea purpurie, care a fost făcută inițial pentru încoronarea reginei Elisabeta.
Pe sub rochie se puteau vedea pantofi din aceeași mătase ca și ţinuta, realizati de designerul britanic Elliot Zed.
Prinț(i) care au furat show-ul
Prințul Louis, cel mai mic copil al Prințului și Prințesei de Wales, a furat din nou spectacolul în timpul ceremoniei de încoronare.
Telespectatorii l-au observat pe copilul de 5 ani căscând, stând între mama sa, Prințesa de Wales, și sora, Prințesa Charlotte.
Pentru cei care nu-și amintesc, Louis a câștigat apreciere la nivel mondial în timpul sărbătoririi jubileului de platină al reginei, în iunie, unde a fost surpins făcând grimase și acoperindu-și urechile.
Prințul Harry
Între timp, au existat speculații larg răspândite înainte de marea sărbătoare cu privire la prezența Prințului Harry la încoronarea tatălui său.
Ducele de Sussex a participat sâmbătă la ceremonia de încoronare de la Westminster Abbey, stând pe al treilea rând. Purtând un costum cu medaliile sale militare, Harry a sosit alături de unchii săi, Prințul Edward și Prințul Andrew, și doi dintre verișorii săi, Prințesa Beatrice și Prințesa Eugenie.
Prințul Harry a participat fără soția sa, Meghan, Ducesa de Sussex, care ar fi rămas în SUA cu copiii lor, din cauza aniversării lui Archie.
Încoronarea a marcat prima dată când prințul s-a întâlnit public cu membrii familiei sale de la lansarea memoriului său, „Spare”.
După ce s-a terminat ceremonia, a fost văzut vorbind și zâmbind cu verii săi în mijlocul unei ploi tipic englezeşi, înainte de a se urca singur într-o mașină.
El nu a apărut împreună cu membrii familiei regale pentru a saluta publicul de la balconul Palatului Buckingham sâmbătă după-amiază – un moment emblematic al evenimentelor regale.
Prințul Harry nu a primit o invitație de a se alătura familiei pentru acest moment. Nici prințul Andrew nu a fost prezent în balcon.
Balconul Palatului Buckingham
Vremea nu l-a favorizat pe Regele Charles – și, în timp ce mulțimea păreau netulburate de ploaie, a schimbat planurile pentru defilarea tradițională a Royal Air Force.
Dar mulțimile s-au bucurat, în schimb, nu de una, ci de două apariții pe balcon ale noilor suverani, care au oferit un bis după ce aparent și-au luat rămas bun de la supuşii lor.
Asta a încheiat o zi plină de evenimente, care a atras mii de oameni pe străzile Londrei.
Foto: hepta, cnn.com