O dieta deficitara in timpul sarcinii mareste riscul ca nou-nascutul sa dezvolte diabet la maturitate, relateaza un nou studiu.
Cercetatorii sustin ca alimentatia saraca in nutrienti din timpul sarcinii face ca aceasta boala sa se instaleze chiar din stadiul de fetus. Dr. Susan Ozanne, cea care a condus studiul, a declarat: „Este cunoscut faptul ca dieta mamei din timpul sarcinii joaca un rol important in sanatatea fatului. Am aratat in detaliu modul in care alimentatia neadecvata a viitoarei mame poate mari riscul de dezvoltare a diabetului precum si a altor boli ale fatului la maturitate”.
In urma descoperirilor publicate in jurnalul Cell Death and Differentiation, s-a constatat ca gena care da aceasta vulnerabilitate in fata bolii devine activa atunci cand, in pantec, exista un deficit de proteine, cauzat de alimentatia saraca a mamei.
Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au facut testele de laborator cu ajutorul sobolanilor. In urma studiului, s-a demonstrat ca urmasii rozatoarelor gestante care au primit o alimentatie deficitara in ceea ce priveste proteinele au fost mai predispusi la diabet de tip 2.
Acest lucru inseamna ca organismul bebelusului va fi programat sa inmagazineze mai multa grasime, care poate fi solicitata pentru a avea energie atunci cand ea nu este furnizata prin alimentatie.
Text: Andreea Popescu