NU lasa furia sa iti domine actiunile

shutterstock_83801710Furia este o emotie normala si sanatoasa, insa atunci cand aceasta este tinuta mult in interiorul nostru, iese la suprafata, ceea ce poate avea consecinte grave atat asupra starii noastre de sanatate, cat si asupra celor din jurul nostru. Cu o perspectiva reala asupra sentimentului de furie, dar si cu cunoasterea motivelor care au dus la aceasta stare de spirit negativa, furia nu va mai putea face ravagii.

 

  • Intelegerea furiei

Furia nu este nici buna, nici rea. E un sentiment perfect sanatos si normal. Furia devine o problema atunci cand iti dauneaza atat tie, cat si persoanelor din jur. Tu detii mult control asupra starilor pe care le ai, mult mai mult decat crezi. Nu lasa furia sa te domine! Poti invata sa iti exprimi emotiile fara sa ii ranesti pe cei din jurul tau. Stapanirea furiei in viata de zi cu zi, la locul de munca, in societate iti va aduce numai beneficii. Odata ce vei putea controla aceasta stare, rasplata va fi imensa. Odata ce ai invatat sa te controlezi si sa iti exprimi furia in mod corect si sanatos, vei putea sa iti construiesti relatii mai bune cu cei din jur, sa iti atingi obiectivele si sa ai o viata mai satisfacatoare.

  • Controlarea sentimentului de furie este importanta

Ai putea crede ca “aerisirea” furiei tale este sanatoasa si ca este normal sa te eliberezi de acest sentiment neplacut atata timp cat acesta este justificat. Din pacate, eliberarea furiei in momente nepotrivite poate duce la deteriorarea relatiilor cu cei din jur si, in plus, are un impact negativ asupra modului in care oamenii te vad.

 

Sanatatea  fizica. In mod constant, furia functioneaza la niveluri ridicate de stres si tensiune, stari ce sunt daunatoare sanatatii tale. Mania cronica te face mai sensibila la boli de inima, diabet, vei avea niveluri ridicate ale colesterolului, un sistem imunitar slabit, insomnie si vei constata chiar cresterea  tensiunii arteriale.

Sanatatea mentala. Furia consuma cantitati uriase de energie mentala si intuneca gandirea, ceea ce face dificila concentrarea. Aceasta poate duce, de asemenea, la niveluri ridicate de stres, la aparitia depresiei in vietile noastre, precum si la alte probleme de sanatate mintala.

Cariera. O reputatie proasta te va urmari oriunde te duci. Nu vrei sa fii recomandata ca fiind acea femeie mereu cu nervii la pamant, nu?

Relatiile tale cu ceilalti. Dezlantuirea furiei asupra oamenilor care tin la tine nu face altceva decat sa ii indeparteze de tine. Nimeni nu vrea sa aiba un prieten care este mai tot timpul furios si care isi varsa nervii pe oricine ii iese in cale.

 

  • Furia ascunde, adesea, alte sentimente

Trebuie sa inveti sa recunosti ceea ce simti cu adevarat. Esti cu adevarat suparata? Sau furia este, de fapt, de fatada pentru a masca alte sentimente cum ar fi jena, insecuritatea, durerea, rusinea sau vulnerabilitatea? Daca nu stii sa iti recunosti sentimentul de furie, probabil ca ai crescut intr-o familie in care exprimarea sentimentelor a fost puternic descurajata. Ca adult, este posibil sa ai nevoie de timp pana ce iti vei da seama daca ceea ce simti este furie sau alt sentiment negativ. Odata ce stii cum sa recunosti semnele de avertizare, ai posibilitatea de a actiona mult mai rapid pentru a nu lasa furia sa se declanseze.

  • Concentreaza-te pe senzatiile fizice de furie. Desi poate parea contraintuitiv, reglarea modului in care organismul se simte atunci cand esti furios diminueaza adesea intensitatea emotionala a sentimentului de furie.
  • Inspira-expira. Respiratia lenta ajuta la contracararea tensiunii in crestere. Cheia consta in respirarea profunda a aerului.
  • Exercitarea. O plimbare vioaie in jurul blocului este o idee buna. In felul acesta te eliberezi de furie si poti dupa sa abordezi situatia asa cum trebuie.
  • Foloseste-ti simturile. Profita de puterea de relaxare a vederii, mirosului, auzului, pipaitului si a gustului.  Atunci cand simti ca furia te cuprinde, pune o melodie care te relaxeaza, mananca o prajitura care iti place foarte mult. Fa orice iti distrage atentia de la starea pe care o ai.
  • Numara rar pana la zece. Concentreaza-te pe numaratoare. Daca nu te-ai linistit dupa ce ai numarat pana la 10, numara din nou.

 

Text: Andreea Popescu