Noutati in tratamentul pentru psoriazis

celulita_t09Psoriazisul este o boala inflamatorie cronica a pielii care apare datorita unei hiperactivitati a celulelor pielii, ce se acumuleaza la suprafata, producand placi rosii, solzoase, care dau mancarimi si pot provoca chiar sangerarea. Se estimeaza ca intre 2 si 3% din populatia Europei are psoriazis. Dintre acestia, 20-30% sunt intr-un stadiu sever al bolii.
Un nou studiu publicat in The New England Journal of Medicine a comparat rezultatele si tolerabilitatea a ustekinumab fata de etanercept in tratamentul psoriazisului in placi, forme moderate pana la severe. Astfel s-a aratat eficienta tratamentului cu ustekinumab fata de cel deja cunoscut cu etanercept. Concluziile studiului demonstreaza, de asemenea, ca tratamentul cu ustekinumab a fost eficient si la pacientii tratati anterior cu etanercept, dar fara rezultat.
“Acest studiu ofera informatii importante legate de eficienta comparativa a doi agenti biologici utilizati in tratamentul psoriazisului moderat si sever” a spus unul din principali investigatori ai studiului, prof. Chris Griffiths de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie. &qout;Am observat ca un procent mare de pacienti a avut o piele mai curata in urma tratamentului cu ustekinumab, in faza comparativa cu etanercept cu evaluare la 12 saptamani, eficienta mentinuta si in faza de trecere a pacientilor ne-responsivi la etanercept la tratamentul cu ustekinumab. Aceste rezultatele bune s-au mentinut in timp la pacientii la care nu s-au inregistrat rezultate favorabile la tratamentul cu etanercept.”;
Din cei 903 pacienti inclusi in studiu, 68% si respectiv 74% au fost pacientii carora le-au fost administrate injectii subcutanate cu ustekinumab (45 mg respectiv 90 mg ) in saptamana 0 si 4 , si au inregistrat o imbunatatire PASI cu cel putin 75 de procente fata de valoarea la momentul initial (PASI este Aria Psoriazisului si Indexul de Severitate). Aceste procente sunt net superiore celui de 57% atins prin tratarea pacientilor cu doza maxima recomandata de etanercept (injectii subcutanate de de 50mg, de 2 ori pe saptamana timp de 12 saptamani).

Sursa: Comunicat de presa www.decisepoate.ro