Nervul trigemen face parte din grupul nervilor cranieni ce sunt in numar de 12 perechi atasate la baza creierului. Nervul trigemen este cel mai mare nerv cranian si este reprezentat de perechea a 5-a de nervi cranieni.
Originea lui este la nivelul trunchiului cerebral, pe fata inferioara a puntii, si are trei ramuri: oftalmica, maxilara si mandibulara. Ramurile nervului trigemen inerveaza pielea fetei, muschii masticatori, dintii, cavitatea orala si cavitatea nazala. Totodata, inerveaza si glandele salivare si lacrimale.
Ce este nevralgia de trigemen si cum se manifesta?
Nevralgia de trigemen este o afectiune de natura nervoasa, care implica dureri faciale profunde si agresive. Durerile pot fi asemanate cu electrosocurile, fiind localizate in special in portiunea inferioara a fetei si a maxilarului. Durerile pot sa apara si in zona nazala, langa urechi, buze sau ochi. Nevralgia de trigemen este catalogata ca fiind una dintre cele mai dureroase afectiuni de la nivelul fetei. Inclusiv termenul de nevralgie este dat datorita faptului ca afectiunea intereseaza un traiect nervos, durerea propagandu-se de-a lungul unui nerv, respectiv nervul trigemen.
Durerea este determinata de modificari in structura neurologica sau functional, cauzata de iritarea sau afectarea unui nerv. In general, se pare ca femeile sunt mai des afectate de aceasta afectiune decat barbatii iar persoanele in varsta sunt oarecum mai predispuse. Crizele dureroase se produc instantaneu si fara un motiv aparent. Durerea poate fi intermitenta, de scurta durata sau de lunga durata. S-au semnalat situatii cand s-au manifestat zeci de crize dureroase in 24 de ore sau o singura criza in doua zile. Prima criza dureroasa poate sa persiste cateva zile, saptamani sau luni, dupa care durerile se opresc o perioada. Odata cu inaintarea in varsta, durerile vor deveni mai frecvente si accentuate. Daca nu se intervine, durerea poate determina depresie sau anxietate.
In nevralgia de trigemen este afectata functia nervului trigemen. In mod normal, de vina este reactia dintre un vas de sange si nervul trigemen, de la nivelul bazal al creierului. Contactul format poate exercita presiune asupra nervului afectand functionalitatea acestuia. Exista situatii cand nevralgia de trigemen poate fi asociata cu scleroza multipla sau o tulburare ce afecteaza teaca de mielina, ce inveleste nervii.
Sunt situatii cand nevralgia de trigemen este declansata de o formatiune tumorala sau malformatii la baza craniului ce comprima nervul trigemen. Din nefericire, inca sunt cazuri in care cauza nevralgiei nu poate fi stabilita.
E foarte important ca medicul sa poata depista originea si natura durerilor faciale pentru a fi diferentiate durerile cauzate de nevralgii atipice sau de durerea faciala temporo-mandibulara, durerea miofasciala si de afectiuni ale sinusurilor, maxilarului sau oase ale capului.
Tratarea nevralgiei de trigemen suporta cateva abordari:
Tratamentul medicamentos este, de obicei, prima forma recomandata de tratare a nevralgiei de trigemen si o mare parte din pacienti reactioneaza pozitiv. Medicamentele pot minimaliza sau bloca impulsurile dureroase trimise catre creier. In situatiile in care tratamentul medicamentos nu are efect sau produce efecte secundare, se va recurge la preparate injectabile sau chiar interventii chirurgicale.
Anticonvulsivantele cum ar fi carbamazepina, oxcarbazepina, fenoitina sunt medicamente recomandate in tratarea nevralgiei de trigemen. Preparatele injectabile cu alcool pot interveni temporar in ameliorarea durerilor. Exista situatii in care pot aparea efecte secundare gen confuzie, somnolenta, greata sau infectii la locul injectarii, afectarea structurilor nervoase vecine.
Din punct de vedere chirurgical, scopul interventiilor chirurgicale in nevralgia de trigemen este de a opri compresia unui vas de sange asupra nervului trigemen sau de a trata in functie de posibilitati portiunea afectata a nervului trigemen mergand pana la inlaturarea disfunctiei nervoase.
Gammaradiochirurgia, decompresia microvasculara, rizotomia selectiva termala prin radiofrecventa, infiltratia cu glycerol, balonul de compresie si sectionarea nervului sunt tehnici chirurgicale utilizate in tratamentul nevralgiei de trigemen. Din cauza deprecierii nervilor se resimt de multe ori senzatii de amorteala faciala temporara sau permanenta si, indiferent de procedura chirurgicala abordata, durerea poate reveni dupa cateva luni sau dupa cativa ani.
Sunt si tratamente alternative pentru nevralgia de trigemen cum ar fi:
– stimularile electrice ale traiectelor nervoase;
– biofeedback;
– acupunctura.
Text: dr. medic stomatolog Realini Lupsa