Stim cu totii ca vitamina D mai este numita si „vitamina soarelui”, deoarece este produsa de organism doar in prezenta razelor ultraviolete. Odata ce sezonul rece isi intra in drepturi, productia acesteia stagneaza, iar daca organismul nu si-a facut plinul in timpul verii, riscul unei carente de vitamina D este foarte mare.
Cum lucreaza organismul cu vitamina D?
Pentru a sti daca sunteti predispusi unei carente de vitamina D, trebuie sa va evaluati activitatea din timpul verii. Daca ati fugit de soare, fie ca ati lucrat toata ziua la birou, fie ca ati preferat protectia umbrelei, daca nu ati ales o destinatie insorita pentru concediu, atunci cu siguranta nu aveti suficiente rezerve pentru a traversa sezonul rece. De retinut ca depozitele de vitamina D se fac in tesuturi si in musculatura, dar si, intr-o mica proportie, in ficat. In functie de organismul fiecarei persoane, proviziile pot ajunge de la câteva saptamâni pâna la maximum 3 luni, caz de care se pot bucura doar impatimitii bronzului. Trebuie sa tineti cont ca aplicarea cremelor cu factor de protectie solara impiedica pielea sa produca aceeasi cantitate de vitamina D pe care ar fi produs-o in mod normal. Pe de alta parte, in functie de culoarea pielii se poate calcula si cantitatea de vitamina D produsa. Astfel, persoanele cu pielea mai inchisa au nevoie de mai mult soare pentru a-si asigura necesarul de vitamina D fata de cele cu pielea deschisa la culoare.
Vitamine care nu trebuie sa-ti lipseasca din alimentatie
Rolul vitaminei D in organism
Vitamina D este esentiala in asimilarea calciului si, implicit, are rol esential in buna functionare a sistemului osos si muscular, fiind considerata utila in preventia osteoporozei. Pe de alta parte, vitamina D este un bun suport al sistemului imunitar si cardiovascular si un element important in procesul de diviziune celulara, având o contributie importanta in mentinerea capacitatilor mentale la vârste inaintate. In combinatie cu dozele necesare de alte vitamine si minerale, vitamina D este eficienta in prevenirea cancerului si contribuie la mentinerea unei greutati corporale optime.
Carentele pot fi periculoase
Posibilitatea unei deficiente de vitamina D in organism trebuie privita cu responsabilitate, caci repercusiunile pot fi dramatice. Daca isi consuma rezervele, organismul apeleaza la substanta minerala din oase si, astfel, acestea isi pierd densitatea si, in timp, pot deveni casante. Carenta de vitamina D conduce la rahitism in rândul copiilor, iar in cazul femeilor insarcinate exista riscul de a da nastere unui copil cu dificultati de vorbire. Studiile in domeniu leaga aparitia depresiei, diabetului, a sclerozei multiple, a Parkinsonului si a Alzheimerului de lipsa vitaminei D.
Vitamine cu efect antiimbatranire
Simptomele carentei de vitamina D
Daca te dor oasele des si resimti o oarecare slabiciune musculara, insotita de senzatie de sete si oboseala, deficitul de vitamina D ar putea fi cauza. De asemenea, alte simptome ingrijoratoare sunt problemele cu vederea, caderea dintilor, irascibilitatea, starile depresive, dar si tulburarile de somn. Factorii de risc sunt, in primul rând, vârsta inaintata si supraponderalitatea, insa o influenta negativa vine si din partea altor aspecte ca, de exemplu, pielea inchisa la culoare, menopauza, alergia la lactate sau bolile de ficat si afectiunile gastrice severe care impiedica buna absorbtie intestinala a vitaminei D.
Necesarul D toamna
In timpul sezonului rece este important sa ne luam necesarul de vitamina D din alimentatie. Astfel, se recomanda consumul pestelui, in special somon si macrou, dar si cel conservat in ulei, consumul lactatelor si al oualor. De asemenea, ficatul de vita, sucul de portocale, cerealele integrale si nucile contin o doza considerabila de vitamina D. In completarea alimentatiei vin suplimentele alimentare, insa, fiindca este o vitamina liposolubila, adica excesul se depune in organism, este recomandat sa apelati la un medic si un simplu test de sânge va poate dezvalui nevoia reala a organismului. Tineti cont ca 25 mg, 1000 UI, este necesarul zilnic al unui adult. Un remediu eficient, chiar si in zilele de toamna, când razele UV sunt mai slabe, este dezgolirea bratelor si picioarelor in fata soarelui si captarea razelor timp de cel putin 15 minute pe zi.
Farmacistii Catena recomanda produsele Naturalis. Daca iti doresti sa-ti intaresti sistemul imunitar si, totodata, sa-ti protejezi sistemul osos si muscular, atunci cu siguranta vei fi incantata de Vitamina D3 Forte de la Naturalis! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Madalina Manole