Travaliul care se desfasoara inainte de saptamana a 36-a este considerat prematur. Chiar daca unii medici prescriu tratament ori de cate ori viitoarea mama acuza contractii ritmice, persistente, cateodata ele pot fi chiar contractii care apar inaintea travaliului, sau semne Braxton Hickx. Travaliul prematur se poate declansa fara niciun fel de contractii prealabile.
Iata care sunt unele dintre cele mai comune semnale ca intri in travaliu:
– durere in partea dorsala inferioara, presiune sau senzatie de greutate in pelvis;
– crampe similare celor menstruale, regulate si dureroase;
– scurgeri rosiatice sau maronii din vagin;
– scurgeri apoase, un suvoi brusc sau scurgeri continue timp de cateva ore;
Daca ai vreunul dintre aceste simptome, anunta-ti imediat medicul.
Nasterea inainte de termen poate fi diagnosticata cu certitudine in cazul in care colul viitoarei mame a inceput sa se subtieze ori sa se dilate. Aceste schimbari ale colului pot fi identificate si masurate cu ajutorul ecografului. Daca treci prin astfel de schimbari, insotite sau nu de contractii, medicul tau va incerca sa opreasca travaliul pana cand copilul va ajunge la o varsta gestationala mai sigura, 36 de saptamani sau mai mult. Nasterea inainte de termen este intalnita mai ales in cazul sarcinilor multiple. Frecventa in cazul gemenilor este de 50%, iar cu mai multi copii de peste 70%. Perioada de gestatie a gemenilor este cuprinsa intre 35 si 37 de saptamani.
Femeile care sunt suspecte de nastere inainte de termen pot fi identificate frecvent cu ajutorul unui test pentru fibronectina fetala (fFN), o glicoproteina produsa in timpul sarcinii, dar care, in mod normal, nu apare in vagin dupa 22 saptamani. Intre saptamanile 22 si 34, se recolteaza un frotiu de secretii ale colului uterin, in acelasi fel ca la testul Papanicolau. Daca testul fFN este pozitiv, exista riscul ca membranele sa se rupa, astfel declansandu-se travaliul prematur.
-
Cauzele nasterii inainte de termen
Deoarece nu putem sti cu precizie ce declanseaza travaliul, e foarte greu de spus de ce uneori el incepe mai devreme. Se stie doar ca riscul statistic este crescut atunci cand exista: sarcina multipla (gemeni, tripleti sau mai multi copii), cand bebelusul are o malformatie, cand mama sufera de dependenta de droguri, de alcool sau are o boala cronica, daca au mai fost cazuri de pierdere a sarcinii sau de nastere inainte de termen sau daca exista o problema a uterului, a colului sau a placentei. Dar, cateodata, se intampla ca o femeie cu sarcina sanatoasa si fara factori de risc sa treaca printr-o nastere inainte de termen.
-
Tratamentul in cazul riscului de nastere inainte de termen
Pentru oprirea travaliului prematur pot fi folosite mai multe tipuri de interventii medicale. De obicei, primul pas este a o convinge pe mama sa se odihneasca la pat. Eliberarea presiunii verticale asupra colului uterin si scaderea gradului de activitate ar trebui sa fie suficiente pentru ca lucrurile sa se linisteasca. Marea problema cu odihna la pat este ca mama in general se simte sanatoasa si nu are niciun chef sa stea in pat toata ziua, in fiecare zi.
Pentru scaderea sau prevenirea contractiilor uterine pot fi prescrise si medicamentate ca, de exemplu, un tocolitic, care poate fi administrat pe cale orala sau intravenoasa. Cel mai comun tocolitic este terbutalina say Brethine, un medicament pentru astm ce relaxeaza muschii delicati ai uterului, ca si pe cei ai musculaturii netede bronsice. Alti tocolitici folositi sunt nifedipinul si suflatul de magneziu.
Un alt medicament administrat femeilor care sunt in travaliu prematur este si betametazona, un corticosteroid care stimuleaza dezvoltarea plamanilor bebelusului. Copiii nascuti prematur din mame carora li s-au administrat corticosteroizi au sanse mult mai mari de supravietuire si o rata mai mica de boli respiratorii sau sangerari craniene, doua dintre cele mai importante consecinte ale nasterii inainte de termen. Betametazona se administreaza sub forma de injectie, una la 12 ore si cealalta la 24.
O femeie care a intrat in travaliu poate sa ramana acasa, unde va fi monitorizata de medicul ei sau de un aparat de monitorizare, ori poate fi internata in spital. Cat timp colul nu i s-a dilatat foarte tare, iar sacul amniotic nu s-a rupt, este foarte probabil ca va putea duce sarcina la termen.
Text: Alina Lupa