Senzația de nas înfundat este extrem de neplăcută și, înca de la primul semnal, te gândești la ce remedii ai putea apela pentru a o combate. În plus, această situație vine de obicei și cu alte efecte, așa că este aproape imposibil să nu-ți afecteze activitatea zilnică.
Citește în continuare pentru a afla care sunt principalele cauze ale înfundării nasului, la ce remedii pentru nas înfundat poți apela pe cont propriu, în siguranță, dar mai ales când este cazul să mergi la medic.
Ce este și cum apare problema de nas înfundat?
Cunoscută în termeni medicali drept congestie nazală sau rinită, problema de nas înfundat apare atunci când s-a instalat o răceală sau gripă. Împiedicarea desfășurării respirației în condiții bune poate fi extrem de sâcâitoare, dar afectează inclusiv starea de sănătate căci o oxigenare deficitară vine cu alte probleme, cum ar fi cu o migrenă.
Efectul de nas înfundat apare pentru că la nivelul mucoaselor nazale s-a produs o inflamație. Asta înseamnă că țesutul a crescut în volum inflamând inclusiv vasele de sânge, ceea ce duce la proasta oxigenare. Desigur, inflamația se poate produce din mai multe cauze, nu este obligatoriu să fie vorba de un virus.
Congestia nazală poate dura de la câteva zile până la o săptămână, dar în funcție de factorul declanșator poți aplica remedii care să reducă inflamația.
Simptomele de nas înfundat
Atunci când mucoasa nazală este inflamată apar o serie de posibile simptome. Poți experimenta câteva dintre acestea căci depinde de cauza care a condus la problema de nas înfundat.
Astfel, iată care sunt simptomele care te pot încerca:
- Dificultate în respirație, mai ales în poziție culcată, somn de proastă calitate.
- Secreție transparentă, apoasă ce se scurge din nări sau în gât. Se poate manifesta pentru o nară sau pentru ambele. După câteva zile, secreția devine mai groasă.
- Disconfort în faringe.
- Durere de cap în zona frunții și chiar lăcrimare sau usturime la nivelul ochilor.
- Problema de nas înfundat va conduce și la modificarea vocii din cauza secrețiilor acumulate pe care nu ai reușit să le elimini.
Cauzele unui nas înfundat
Principiul este în felul următor: nasul se înfundă din cauza inflamației și a mucusului în exces intervenite din cauza unor factori care inflamează mucoasa nazală. Prin urmare, dacă nu discutăm de o răceală, caz în care efectul de nas înfundat dispare în aproximativ o săptămână și, poate fi atenuată prin diferite remedii, atunci poate fi vorba de alte cauze precum:
Alergiile și rinita alergică se pot manifesta prin senzația de nas înfundat
Se pot manifesta periodic sub influența unor reacții imunologice determinate de stimuli exteriori și, poți sesiza factorii declanșatori. Adesea, durează ca timp mai mult decât perioada de nas înfundat cauzată de o răceală. Poți atenua simptomul prin diferite remedii, dar este necesar să elimini factorul declanșator.
Sinuzita
Sinuzita cronică are manifestarea prin nas înfundat, este de lungă durată iar simptomul poate fi eliminat prin remedii prescrise de medic pentru că poate fi cauzată de diferiți factori, de la bacterii sau chiar cauze dentare.
Deviația de sept se manifestă prin nas înfundat
Este o malformație la nivelul piramidei nazale care se manifestă în primul rând prin nas înfundat, dar este posibil ca aceasta să fie vizibilă și, este adesea recomandată intervenția chirurgicală (septoplastia).
Nas înfundat din cauza polipilor
La bază sunt mai mulți factori de risc însă, cauzele nu au fost clar determinate pentru polipoza nazală. Principalul simptom este acela de nas înfundat, poate începe cu afectarea unei nări, dar dacă se agravează le poate afecta pe ambele.
Și femeile gravide se confruntă cu probleme de nas înfundat, spre sfârșitul primului trimestru de sarcină iar cauza este accentuarea circulației sanguine și creșterea fluxului de sânge.
Remedii pentru nas înfundat
Este important să reții că dacă problema ta persistă mai mult de 14 zile și, dacă intervin simptome precum: febră, probleme serioase de respirație, mucus gros sau de culoare verde, trebuie să mergi la medic pentru un diagnostic corect și tratament.
Dacă efectul de nas înfundat te-a condus la medic vei primi tratament medicamentos printre care:
- Antibiotice,
- Steroizi nazali,
- Antihistaminice orale în cazul alergiilor,
- Decongestionante
Altfel, poți apela la remedii naturiste împotriva nasului înfundat precum:
Inhalațiile de aburi cu uleiuri esențiale
Dacă folosești uleiul de tea tree, eucalipt, oregano, cuișoare, acestea nu doar că au efect foarte bun în desfundarea căilor nazale, dar au și proprietăți antibacteriene și te apără de viruși și bacterii. Pune apa la fiert, iar după câteva minute de fierbere, ia-o de pe foc și adaugă stropii de uleiuri după care inspiră aburul emanat atât pe nas cât și pe gură preț de 5-10 minute.
Hidratarea este un element important
Mucoasa nazală are nevoie să fie bine hidratată. Secrețiile pe care le elimini în perioadele de răceală și nas înfundat este important să fie apoase pentru a ușura eliminarea lor și a dezinflama căile nazale mai repede, se va reduce astfel și presiunea asupra sinusurilor.
Folosește pentru nas înfundat un spray nazal cu apă de mare
Este unul dintre cele mai cunoscute remedii care te va ajuta în eliminarea secrețiilor, dar ai grijă ce alegeri faci pentru că unele pot crea dependență.
Amintește-ți că scopul tău este să-ți ajuți organismul să funcționeze în mod corect, spray-urile pot soluționa problema de nas înfundat, pe termen scurt, astfel că vei apela din nou și din nou la ele, dar este important să rezolvi problema ținând cont de cauza ei.