Muzica ne trezeste instinctele, ne relaxeaza si este remediul ideal pentru bunastarea fiecareia dintre noi. Este un element vital al vietii noastre, fiind prezenta atat in viata de zi cu zi, cat si in cele mai importante momente ale vietii noastre.
Este cunoscut efectul stimulativ pe care aceasta il are asupra emotiilor si sentimentelor noastre: de la fericire, tristete, furie, anxietate, dragoste si pana la depresie, muzica este terapia sufletului. Pe langa influentele fizice, psihice si emotionale, muzica este o reala sursa de sanatate.
- Terapie pentru durere – Muzica are capacitatea de a reduce durerea, de cele mai multe ori actionand ca un analgezic natural. Terapia muzicala este tot mai des folosita in spitale, pentru a controla mai bine durerea din timpul nasterii sau pentru a inlocui anestezia in timpul operatiilor. Exista cateva teorii potrivit carora muzica ajuta la relaxare, ii ofera pacientului simtul controlului si ajuta corpul sa elibereze endorfine, eliberand durerea.
- Beneficii cardiovasculare – Muzica relaxanta ajuta la diminuarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. Potrivit unui studiu realizat de Societatea Americana de Hipertensiune, ascultarea muzicii clasice timp de 30 de minute in fiecare zi ajuta la reducerea semnificativa a presiunii sangelui.
- Medicament pentru inima – Conform cercetatorilor britanici, muzica linistitoare imbunatateste functionarea inimii. In timpul studiului au fost recrutati baieti si fete, majoritatea dintre ei fiind instructori muzicali. Participantii au ascultat la casti sase genuri muzicale, printre care muzica rap si clasica, cu pauze de cate doua minute, timp in care le-au fost monitorizate respiratia, bataile inimii si presiunea sangelui. In urma informatiilor furnizate, cercetatorii au constatat ca bataile inimii si respiratia erau accelerate cand ascultau muzica dinamica, in timp ce melodiile linistitoare scadeau treptat bataile inimii. Prin urmare, s-a constatat ca, indiferent daca ne place sau nu stilul muzical, nu acesta este important, ci tempoul, care are cel mai mare efect in ceea ce priveste relaxarea.
- Stimuleaza imunitatea – Indiferent de genul muzical, muzica in sine poate sa creeze o stare emotionala profunda si pozitiva care conduce la formarea hormonilor de crestere a imunitatii. Aceasta ajuta si la reducerea factorilor responsabili de aparitia diferitelor afectiuni.
- Imbunatateste IQ-ul – “Efectul Mozart” a primit o atentie deosebita atat din partea oamenilor de stiinta, cat si din partea presei. Cantatul la instrumente sau ascultarea muzicii clasice, in special sonetele lui Mozart, iti intensifica inteligenta, sporesc concentrarea si iti imbunatatesc IQ-ul, fapt confirmat de cercetari recente.
De asemenea, muzica reduce tensiunea musculara, mentine si reface conditia fizica, elimina efectele de stres, imbunatateste capacitatea de relaxare, contribuie la dezvoltarea abilitatilor spirituale si de interrelationare. “Muzica ofera un suflet universului, aripi mintii, zbor imaginatiei si viata oricui.” Platon
Text: Alexandra Lupu