Nu cred ca exista om caruia sa nu-i placa muzica – fiecare avem genuri muzicale preferate, artisti sau macar cateva melodii de suflet. Cand suntem veseli, cand vrem sa ne distram sau cand suntem tristi, ascultam cantece care se potrivesc starii noastre de spirit. Muzica se impleteste cu emotiile noastre si ne da o stare speciala, muzica este terapeutica.
In domeniul medical, interesul pentru terapia prin muzica a inceput sa creasca, iar aceasta metoda este studiata pentru vindecarea unor tipuri variate de afectiuni: de natura fizica, psihica sau emotionala.
Fara stres, pe ritmurile muzicii
Muzica este un bun remediu impotriva stresului pentru ca ritmul sau are efecte calmante asupra psihicului. Bineinteles, nu orice fel de muzica iti poate linisti nervii: chiar muzica creata pentru relaxare si meditatie are uneori efecte negative asupra noastra, la fel ca hard rockul sau heavy metalul. Cele mai linistitoare sunt melodiile celtice sau cele create de indigenii din America de Nord, precum si cele care contin sunete de toba sau de fluier. Cel mai interesant este ca orice muzica cantata live, la un volum moderat, are efecte benefice si produce o sincronizare uimitoare intre emisfera dreapta si cea stanga a creierului. Alte studii au aratat ca undele cerebrale rezoneaza cu bataile muzicii: melodiile cu ritm rapid ne ajuta sa ne concentram mai usor si sa ne mentinem mintea in alerta, iar cele cu ritm lent ne induc o stare de calm si de meditatie.
Si depresiile pot fi ameliorate cu ajutorul muzicii: 4 studii efectuate de psihologi au aratat ca simptomele depresiei se pot reduce la pacientii care primesc terapia cu muzica. In cazurile studiate, terapia cu muzica a presupus: ascultarea muzicii in grupuri, miscari ale corpului, pictura pe muzica si cantari improvizate.
Muzica alina durerile
Durerea fizica, oricat ar parea de surprinzator, poate fi si ea tratata prin muzica. Intr-un studiu efectuat in Japonia, mai multe femei au fost puse sa stea intr-o pozitie care le provoca durere. Dupa cateva zile, au fost rugate sa stea in aceeasi pozitie, doar ca de data aceasta ascultau si muzica in acelasi timp. Durerile resmtite au fost mult mai mici, la fel si frecventa si intensitatea plangerilor. In plus, si frecventa respiratiei neregulate a scazut datorita muzicii. Studiul a aratat ca muzica are un rol important in eliminarea durerii asociate cu o postura obligatorie, dar si ca ajuta la managementul durerii in terapiile paliative. De aceea se foloseste si ca terapie pentru diminuarea durerii si anxietatii postoperatorii.
Noi cercetari au aratat ca muzica nu doar ne imbunatateste starea de spirit, dar ne poate schimba chiar si perceptia despre lume. De exemplu, atunci cand asculta muzica vesela, oamenii vad chipuri vesele chiar si acolo unde nu sunt, iar cand asculta muzica trista, cei din jur li se par si ei mai tristi.
Confucius spunea ca muzica produce o placere fara de care natura umana nu se poate descurca, asa ca este bine sa stim sa folosim puterea imensa pe care o are muzica.
Text: Bianca Badescu