Primăvara este o perioadă prielnică pentru apariția căpușelor. “Inamicul din iarbă” se poate prinde ușor de haine, iar mai apoi, să ajungă la piele. Căpușele sunt insecte care se hrănesc cu sângele gazdei lor și pot transmite boli precum boala Lyme sau encefalita de căpușe (TBE). Mușcăturile de căpușe sunt mai dificil de recunoscut, poate fi dureroasă sau nedureroasă și se poate confunda cu o simplă zgârietură sau o mică iritație.
O modalitate de a recunoaște mușcătura de căpușă este că aceasta se agață de piele și, ca urmare a hrănirii sale cu sângele gazdei, aceasta crește în dimensiuni și poate deveni mai vizibilă pe corp. Însă, ideal ar fi ca aceasta să fie descoperită înainte de a crește în dimensiuni și să fie eliminată imediat ce este simțită sau văzută de către o persoană avizată. În cazul în care persoana mușcată începe să aibă diferite simptome, precum umflătură cu durere în zona respectivă, senzație de arsură, febră sau dificultăți respiratorii trebuie solicitat ajutorul de specialitate.
Cum să reacționăm pentru a combate apariția bolilor provocate de căpușe
Dacă mușcătura de căpușă a fost lăsată pe piele timp îndelungat, fără să se ia măsuri de eliminare a acesteia, iar zona a început să se umfle și să se înroșească, este posibil să apară o infecție și trebuie solicitat ajutor medical în regim de urgență.
Atunci când mușcătura de căpușă este însoțită de o senzație de arsură sau de durere intensă trebuie informat medicul de familie, pentru că este posibil să fie vorba de apariția unei alergii sau a unei afecțiuni asociate.
Dacă în urma unei mușcături de căpușă apar febra și frisoanele, oboseala sau durerile de cap, este posibil ca persoana vătămată să fie expusă la o boală transmisă de insectă și trebuie solicitat ajutorul medical în cel mai scurt timp.
Prevenția
În cazul în care ieșiți în parcuri cu zone în care iarba nu este îngrijită, fiind un mediu cu risc de căpușe, luați măsuri de prevenție. De exemplu, purtarea hainelor care acoperă cât mai bine pielea și oferă protecție, utilizarea repelentelor, a spray-ului RepelX și a gelului cu același nume, de la Assista, dar și evitarea zonelor umede sau cu vegetație densă sunt cele mai sigure metode.
RepelX Spray împotriva țânțarilor are efect repelent de până la 8 ore și poate fi utilizat și pe bebeluși, începând cu vârsta de 3 luni. Produsul previne eventualele mușcături ale insectelor, atunci când este aplicat atât pe piele cât și pe haine, fără să le păteze, lăsând în schimb un miros discret și plăcut. Assista RepelX spray se poate achiziționa din farmaciile Catena și online de pe springfarma.com.
foto: shutterstock