Dulci, rafinate si savuroase, murele ne dau semnalul ca vara este pe sfarsite. Consumate fie ca atare, fie sub forma de gem, incorporate in creme de fata sau in sapunuri lichide, ele au actiune benefica asupra intregului organism.
Murele au actiune laxativa si depurativa, stimuleaza secretia de melatonina, imbunatatesc acuitatea vizuala, au actiune antioxidanta si antianemica si tonifica organismul. Extern, gratie actiunii dezinfectante si regeneratoare, se utilizeaza sub forma de gargara pentru infectii si inflamatii la nivelul cavitatii orale. Tot din acest motiv, sunt indicate pentru spalaturi vaginale.
Gratie proprietatilor antioxidante, emoliente, hidratante si antiimbatranire, murele sunt utilizate in cosmetica. Astfel, spuma de baie cu aroma de mure are un efect de relaxare fizica si mentala, in acelasi timp hidrateaza si hraneste pielea. Crema hidratanta pentru corp cu mure curata pielea, are efecte antioxidante si tonifiante, confera pielii catifelare si un miros deosebit de proaspat si natural. Crema de fata cu mure are proprietati astringente fiind indicata in special pentru tenul gras. Are actiune antioxidanta puternica, protejeaza pielea contra actiunii nocive a radicalilor liberi, intarzie imbatranirea pielii si aparitia ridurilor, reda luminozitatea si prospetimea tenului.
Ce beneficii au murele pentru sanatate?
Murele reprezinta un fruct mult utilizat in medicina inca din Antichitate, gratie compozitiei bogate in vitaminele C, A, E si B, minerale (calciu, potasiu, fier, mangan, fosfor), tanin, acid citric, zahar, proteine, antociani (cu rol antioxidant). Acidul elagic din compozitia lor le confera proprietati antitumorale. Frunzele au proprietati diuretice si dezinfectante (utile in afectiuni renale si boli de piele) combat diareea si colicile abdominale, favorizeaza digestia.
Consultant: Ruxandra Constantina