Cercetatorii americani au examinat functionarea memoriei in timpul primilor ani de viata si au constatat faptul amintirile sunt formate si depozitate in mod corespunzator pana la varsta de sapte ani.
Potrivit studiului realizat de psihologii de la Universitatea Emory, Statele Unite ale Americii, amnezia copilariei apare in jurul varstei de 7 ani.
Sigmund Freud a fost primul psihanalist care a analizat amnezia infantila prin intermediul teoriei dezvoltarii psihosexuale. Fondatorul psihanalizei explica faptul ca aceasta amnezie ar fi de fapt mai mult “o incercare a oamenilor de a-si suprima impulsurile sexuale si traumele varstei”.
Autorii studiului sugereaza ca motivul real pentru care memoria noastra se clatina ar putea fi faptul ca, in aceasta perioada, creierul nostru este doar capabil sa invete limba si sa inteleaga lumea. In timpul copilariei, creierul nostru nu este inca dezvoltat iar circuitele neuronale necesare pentru a forma si a mentine amintirile complexe nu sunt nici ele dezvoltate in totalitate.
„Hipocampul se maturizeaza incet si probabil ca pana la 3-4 ani nu atinge un nivel rezonabil de maturitate. In timp ce copiii cu varste cuprinse intre 3 si 4 ani isi pot aminti lucruri pe termen scurt, este nevoie de hipocamp pentru a putea stoca informatiile in memoria pe termen lung”.
Amintirile sunt foarte prost organizate in perioada copilariei
Cercetatorii americani au intervievat 83 de copii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani, iar in urma studiului s-a stabilit faptul ca un copil de 3 ani isi aduce bine aminte evenimentele din anul precedent, iar amintirile se pastreaza si la 5-6 ani in proportie de 63-72%. Insa dupa ce implineste 7 ani, amintirile se sterg intr-un ritm accelerat.
“Cheia pentru a explica aceasta amnezie poate consta in organizarea acestor amintiri”, a declarat Charles Fernyhough, psiholog la Universitatea din Durham, Marea Britanie, intr-un articol publicat intr-o revista de specialitate.
“Amintirile noastre din copilarie sunt atat de prost organizate, incat multe dintre ele se pot pierde in primii ani de viata.”
Text: Andreea Popescu