Mostenirea genetica si influenta mediului in dezvoltarea copilului

resized_Mostenirea genetica-poza principala Daca te opresti pentru o clipa sa privesti procesul devenirii copilului tau, cui ai atribui meritele sau vina pentru ceea ce este astazi? Genelor sau educatiei? Ai putea raspunde ca natura si mediul lucreaza impreuna. Tu, ca parinte iti doresti sa ii oferi copilului cea mai buna educatie pentru ca acesta sa devina un adult echilibrat, sanatos, poate chiar fericit. Orice esec al copilului il interpretezi ca o greseala in modul de educatie adoptat. Cercetatorii spun ca asemanarea copiilor cu parintii lor nu se datoreaza faptului ca ii imita sau se identifica cu ei, ci pentru ca impartasesc aceleasi gene. Parintii au o influenta neglijabila asupra dezvoltarii personalitatii prichindeilor.

Mostenirea genetica joaca un rol mult mai mare decat cred majoritatea oamenilor

Studiile despre gemenii identici au relevat asemanari extraordinare in trasaturile de caracter . Fie ca aceasta trasatura este inteligenta, extraversia, teama, religiozitatea, placerea pentru muzica jazz, gemenii identici sunt aproape la fel de asemanatori chiar si atunci cand au fost despartiti la nastere. Surorile gemene Daphne si Barbara din America au fost adoptate de familii diferite cand erau bebelusi. Nici una nu stia de existenta celeilalte pana la varsta de 40 de ani cand s-au reintalnit si purtau aproximativ aceleasi haine. Ambele au abandonat scoala la varsta de 14 ani, si-au intalnit viitorii soti la varsta de 16 ani, au pierdut o sarcina in acelasi timp si au dat nastere la doi baieti si o fata. Genele sunt retete ce formeaza o persoana de-a lungul multor ani. Gemenii identici sunt facuti dupa aceeasi reteta, astfel incat creierele lor ajung sa fie aproape identice si produc aceleasi comportamente distincte. Gemenii fraterni sunt facuti dupa retete care contin doar jumatate din instructiuni. Fericirea este unul din cele mai mostenibile aspecte ale personalitatii. Copiii care se nasc cu aceasta gena au castigat la loteria genetica.



Care este rolul parintelui?

Genele ne pot face vulnerabili dar nu ne condamna. Avem si noi un cuvant important de spus prin alegerile noastre, prin stilul de viata pe care il adoptam. Aici intervin parintii care pot actiona intr-un mod avantajos in startul pe care il dau copiilor in viata si prin oportunitatile pe care le pun la dispozitie. Parintele ii poate oferi copilului un mediu cat mai stimulativ de crestere, bogat in experiente intelectuale, emotionale, senzoriale, estetice, astfel incat acesta sa poata alege ceea ce i se potriveste. Un mediu de viata stresant influenteaza secretia de cortizol in sange iar aceasta, la randul ei, modifica materialul genetic. La fel se poate intampla si in cazul experientelor pozitive. Un copil anxios si temator daca este crescut intr-un mediu suportiv, si este invatat inca de mic cum sa faca fata situatiilor stresante, dificile, cum sa suporte esecul si dezamagirea, va dezvolta strategii de coping care il vor ajuta sa se adapteze cat mai armonios la realitate. Chiar daca el, in esenta, va ramane un copil temator. Cu alte cuvinte, nu suntem prizonierii genelor dar nici nu putem depasi foarte mult limitele puse de acestea.

Text: Dana Comanescu