Stresul, dieta şi deshidratarea pot fi cauzele principale ale balonării. Majoritatea oamenilor a experimentat senzaţia inconfortabilă de balonare într-un moment al vieţii. Această senzaţie poate avea mai multe cauze.
Potrivit nutriţioniştilor, cel mai adesea, stomacul balonat poate apărea din cauza dezechilibrelor florei intestinale, a zahărului, a stresului, din cauza medicaţiei şi de la anumite alimente acide, bogate în grăsimi sau picante. Totodată, curele de detoxifiere, cele cu salate şi sucuri provoacă balonare. Legumele sănătoase precum fasolea, varza, ceapa şi ele pot fi motivul balonării.
De asemenea, sindromul intestinului iritabil, boala Crohn, boala diverticulară, candida şi boala celiacă pot umfla stomacul. Balonarea poate fi şi un semn de avertizare timpurie a cancerului ovarian, de aceea este important să conștientizezi posibilele semne și să discuți cu medicul. Alte simptome includ “senzaţia rapidă de prea plin” sau pierderea poftei de mâncare, durerile pelvine sau stomacale.
Simptomele cancerului de intestin sunt numeroase și pot include balonare, oboseală, slăbiciune, modificări ale obiceiurilor intestinale, diaree sau constipație, scaun cu sânge sau închis la culoare și pierderi în greutate.
Cele 8 moduri prin care scapi de balonare
-
Redu stresul pe cât mai mult posibil
Încearcă zilnic să faci cel puţin 10 minute de meditaţie. Acest lucru va reduce stresul acumulat în corp şi va uşura balonarea.
-
Elimină alimentele suspecte de provocarea balonării
Dacă suspectezi o intoleranță alimentară, cum ar fi cea la gluten sau lactate, elimină complet acel aliment timp din alimentaţie, cel puțin 21 de zile, și vezi dacă simptomele se îmbunătățesc. Este important ca acest lucru să fie strict respectat, deoarece poate dura un timp pentru ca organismul să le elimine.
-
Ia un probiotic şi adaugă în alimentaţie mâncăruri care fermentează
Dacă ai luat antibiotice o lungă perioadă de timp, ai călătorit mult şi ai mâncat doar pe fugă, dieta ta a fost mai bogată în zaharuri decât în fibre, atunci ar fi bine să apelezi la ajutorul unui probiotic. Microbiomul intestinal este foarte sensibil, iar anumite medicamente și alegeri dietetice pot afecta cu ușurință nivelul bacteriilor, astfel încât utilizarea unui probiotic timp de patru săptămâni poate ajuta la resetarea acestuia. De asemenea, adaugă kefirul, varza murată şi kimchi-ul în alimentaţia ta.
-
Mănâncă fibre
Un probiotic este excelent pentru a readuce bacteriile bune în sistemul digestiv, dar trebuie să le păstrăm acolo, iar bacteriilor le place să se hrănească cu fibre.
NHS recomandă consumul a 30g de fibre pe zi pentru adulți, şi estimează că cei mai mulți dintre noi consumăm doar 18g pe zi. Dintre alimentele bogate în fibre fac parte: fructele, legumele, lintea, fasolea, nucile, semințele, cerealele integrale, ovăzul și cartofii în coajă.
-
Rămâi hidratată
Deshidratarea poate încetini sistemul digestiv și poate provoca balonarea, așa că asigură-te că bei cel puțin 1,5 litri de apă pe zi.
-
Mestecă bine mâncarea
Mâncarea ar trebui să fie aproape ca un piure, ca mâncarea pentru bebeluși, înainte de a o înghiți, dar mâncăm prea des la birou, în fața televizorului sau în grabă şi uităm să mai mestecăm. Astfel, avem tendința de a înghiți bucăți mai mari de alimente, ceea ce poate pune o povară suplimentară asupra sistemului digestiv și poate provoca balonare.
-
Găteşte legumele înainte de a le consuma
Da, este adevărat. Legumele gătite îşi schimbă structura, dar, astfel le creşte nivelul de fitonutrienţi, care te ajută să scapi de senzaţia de balonare.
-
Renunţă la sare
Aşa cum ştii, sarea reţine apa în organism. Acest lucru îţi poate provoca şi gaze stomacale.
Text: Bettina Cristea
Photo: Freepik